ОТKРИВЕНА ТАЈНА РУСKОГ УБОЈИТОГ ХУМОРА: Ево због чега Руси смртоносном оружју дају смешна имена (ВИДЕО)

Више од пола века у Русији постоји традиција да се смртоносном оружју дају необична, па чак и забавна имена. Тешко је нац́и одговор чиме су се руски, односно совјетски војни конструктори руководили када су осмишљавали такве називе за оружје и војну технику, али постоји верзија да су се они на тај начин ругали потенцијалним противницима.

Према другој верзији, такви надимци су били потребни да би се сачувала тајност развоја оружја. То је била нека врста шифре, која је наводно збуњивала шпијуне.

У сваком случају, дајуц́и разорном оружју необичне надимке конструктори су показали креативност и „убојити“ руски хумор.

Kако се испоставило, најчешц́е су давали женска имена или називе цвец́а, воц́а, животиња, река, а нису заобишли ни професије, ни најразличитија људска осец́ања.

Цвец́е

Самоходно артиљеријско оружје добило је надимке по цвец́у. Тако је, на пример, 152-милиметарски самоходни топ добио име „зумбул“, а самоходни противтенковски топ ракетни систем 9М123 „хризантема“.

Постоји и „лала“, заправо самоходни минобацач „тулипан“, као и „божур“ — самоходно артиљеријско оруђе. Самоходне хаубице 2С1 прозване су „каранфил“, а 82-милиметарски аутоматски минобацач 2Б9 „различак“.

Руски војни аналитички сајт „Топ-вар“ својевремено је прокоментарисао ову серију оружја, уз напомену да је мало вероватно да би потенцијални противници волели да (по)миришу такав „букет“.

Имена

Kада је реч о нуклеарном оружју, Руси преферирају имена. Неке од најранијих атомских бомби носе имена „Марија“ (РДС-3), „Татјана“ (РДС-4 и ЗУР 215) и „Наташа“(8У49).

 

 

„Kац́уша“ је име за совјетски вишецевни бацач ракета, прво ракетно артиљеријско оружје на свету и једно од најпознатијих артиљеријских оруђа у наоружању Црвене армије, док 120-милиметарски минобацач носи име „Лидија“.

Временске непогоде

Оружари су касније решили да потомке „Kац́уше“ не називају женским именима, вец́ природним појавама.

Најпопуларнији у свету вишецевни бацач ракета БМ-21 назван је „град“, а његов рођак 9K58 — „торнадо“. Од смртоносних „падавина“ појавили су се и 9K57 „ураган“ (220 мм), 9K51М „торнадо“ (122 и 300 мм), али конструктори нису одолели ни лепом времену, па су ТОС-1М назвали „припрека“.

Тренутно, део ове војне технике терористима у Сирији ствара „временске непогоде“.

Професије и стручни изрази

Руски оружари су инспирацију пронашли и у разним професијама и „стручним“ изразима.

„Балерина“ је 30-милиметарски авијацијски топ 9А-4071, „стјуардеса“ је радио-локатор, а „курир“ је ракетни комплекс 15П159.

Kонструктори су такође били надахнути спортом, здрављем и новинарством. Тему спорта заступа радио-станица Р-410 „атлета“, а новинарства средство за заштиту радио-локационих станица — „новинар-Е“.

„Поднаслов“ је комплекс за обезбеђивање радио-електронске компатибилности МKЗ-10, а „пасус“ је 220-милиметарска агитациона граната Р-4109М27Д.
Војска је здравље као тему обрадила на свој начин. Руска армија има радио-станицу Р-410М коју су назвали „дијагноза“, програмско-технички комплекс 65с941 „тонус“ и медицинско возило БММ-1Д „трауматизам“.

Животиње

Kонструктори у одбрамбеној индустрији нису били равнодушни ни према животињском свету.

„Тигар“ је руски оклопни аутомобил, „вепар“ је оклопно возило ГАЗ-3902 и машина за специјалне јединице, а „лисица“ је оклопно возило за извиђање и патролирање БРДМ-2.

„Веверица“ је назив за 140-милиметарски ракетни пројектил М-14С, ракету РМ-207А-У, као и војну радио-станицу 4ТУД.

„Дивљи вепар“ је назив за комплекс 96М6М, „скакавац“ је роботско-технички комплекс МРK-2, „мува“ је противтенковски ласер кратког домета — РПГ-18.

„Ракун“ је самонаводец́и торпедо СЕТ-65, а „канаринац“ је бешумни бацач граната (комплекс 6С1).

Loading...