ХРВАТИ ЋЕ 2067. РЕШИТИ „СРПСКО ПИТАЊЕ“: Неће бити ниједног Србина

У Хрватској постоји идентитетски проблем који води ка томе да постоји консензус о неприхватању Срба као политичког народа у Хрватској, у чему се не разликују много највеће тамошње политичке странке. Проблем Срба у Хрватској, у којој је скоро три пута више напада на ову мањину него на Косову, није само српски, него европски.

Тренд је опадања. Демографија ће учинити своје и за 50 година неће више бити српског питања у Хрватској. Изузетак може да се направи ако Србија буде јака и ако помогне те, какве су да су, српске установе у Хрватској. Рецимо, имамо српску заједницу општина у Славонији, али је она само невладина организација. Међутим, кад би Србија ту помогла, кад би имала неке фондове, то би опстало. Исто то важи и за област некадашње Крајине.

Мајка антисрбизма

Напредни клуб већ девету годину заредом објављује извештај о политичким правима српског народа у региону у осам држава и једном протекторату, а његов председник Чедомир Антић овако оцењује будућност положаја српске мањине у Хрватској.

Повод за разговор са Антићем јесте најновија оцена Милорада Пуповца, саборског посланика и новог председника Самосталне демократске српске странке, да радикалне хрватске десничарске групације желе апсолутно да изолују Србе, чак и дословно, и то након што су Срби већ искључени из виталних питања хрватског друштва, почев од језика, школа, па све до развојних програма.

„Кад је реч о Хрватској она је ту вероватно и кључна држава, зато што је уопште концепт антисрбизма и концепт негативног односа према Србији и Србима тамо формулисан. Потом га преузимају други. Неки милом, неки под утицајем тог сукоба међу великим силама и потребе да еманципују своје народе и стекну нека права која можда и не би имали над другима“, наглашава Антић за Спутњик.

У Хрватској је реч о идентитетском проблему, прецизира председник Напредног клуба, који води ка томе да постоји консензус о неприхватању Срба као политичког народа у Хрватској, у чему се не разликују много тамошње највеће политичке странке.

„Господин Пуповац је потпуно у праву, с тим што он покушава да направи неку врсту споразума са хрватском Владом, па онда оптужује неке неименоване десничаре. Ко су ти људи? Па наравно, врх Хрватске демократске заједнице и врх Социјалдемократске партије који се непрекидно доказују у патриотизму и покушавају да добију битку која је унапред изгубљена, а то је да буду већи Хрвати од ХДЗ-а“, указује Антић.

Зашто кажемо да Срби данас живе на историјском минимуму у Хрватској, пита он. Формално, Срби имају висока права, међутим, то није тачно.

Европа жмури над расизмом

Loading...