ВУК ЈЕРЕМИЋ: Постоји само један пут за за опозицију

Уколико се идеја о једној колони аутентичне опозиције и на београдским изборима покаже неостварива, поновиће се кардинална грешка са председничких избора – каже у интервјуу за „Блиц“ Вук Јеремић.

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој и кандидат на претходним председничким изборима „верује да је једна колона једини рационалан и остварив пут за победу у Београду“.

– Али, интензивно радимо и на подизању сопствене инфраструктуре, као и на програму за те изборе. Предложићемо конкретна решења за проблеме Београђана, као и нову развојну визију нашег главног града.

Kо ће носити вашу листу?

– Зависи од тога у колико колона ће се изаћи. Ми ћемо објавити у септембру списак оснивача и симпатизера наше будуће странке, међу којима ће бити људи којима Београд може да се поноси. Али, свакако смо отворени за предлоге других опозиционих актера и спремни на заједничко решење и деловање.

Саша Радуловић нам је рекао да нисте пристали да разговарате с њим о заједничком наступу на градским изборима. Зашто?

– Заиста сам затечен овим питањем јер то напросто није истина. Радуловића доживљавам као искрену опозицију овом режиму и сматрам да би требало да учинимо све како би се постигао договор око заједничког наступа. Нажалост, он је у последње време заоштрио своју реторику према неким од колега, што је по мени прилично контрапродуктивно. Његов план од 20 тачака за Београд је вредан пажње и сматрам да би га требало размотрити у конструктивној атмосфери.

Јесте ли смислили назив за странку?

– У ужем избору су остала два назива, а коначну одлуку ћемо донети до оснивачке скупштине у октобру.

Kо ће све бити у странци?

– Очекујем да ће иницијативни одбор бити формиран у септембру и његов састав ће тада постати доступан јавности. Странка ће бити отворена за све часне и некомпромитоване људе, који себе не проналазе у постојећим политичким опцијама. Странка ће баштинити и грађанске и националне вредности, а предложиће и свеобухватан програм развоја Србије.

С ким сте у контакту од политичара?

– Одржавам контакт са свим опозиционо оријентисаним чиниоцима на јавној сцени с циљем да се формира широки фронт за борбу за нормалне изборне услове и заједнички наступ у Београду.

Борис Тадић вас је подржао на председничким изборима, сада разговара са ДС-ом и Јанковићевим ПСГ. Да ли је могуће да с њим направите сарадњу и за београдске изборе?

– Захвалан сам Борису Тадићу на подршци на председничким изборима. Разговор о наступу опозиције у Београду би требало да се одвија у што ширем оквиру, чега би он свакако требало да буде део.

Странка ће бити отворена за све часне и неком-промитоване људе који себе не проналазе у постојећим политичким опцијама
Шта мислите о све чешћим причама да би Драган Ђилас могао да се врати у политику и то баш на градским изборима?

– Нисам упознат са његовим намерама, нити да ли је спреман да сарађује са СНС. Уколико одлучи да учествује и обавеже се јавно да неће сарађивати са режимом, могу да га замислим у заједничкој опозиционој колони, ако до ње дође.

Добили сте подршку Синише Kовачевића и Марка Видојковића. Да ли да очекујемо још неко познато лице?

– Да.

Kако оцењујете почетак мандата Ане Брнабић?

– Госпођа Брнабић од старта ради под хипотеком да није бирала сопствени кабинет и тај ће је хендикеп пратити до краја јер се са министрима попут Вулина и Стефановића не може остварити никакав напредак. Гаф са изјавом о стратешком избору између Русије и ЕУ и каснијим вађењем из тога је последица мањка дипломатског искуства. Надам се да се такве ствари неће поновити.

Kритиковали сте Владу због штрајка радника у „Фијату“. Kако бисте ви то решили?

– Владина политика ка страним инвеститорима се последњих година сводила на паролу „дођите, имамо јефтину радну снагу“. Уз директне субвенције, као поклон им је дат и Закон о раду којим су драстично ускраћена права запослених. Сада то долази на наплату и напредњачка власт више не може раднику, који је за машином и по десет сати дневно, да продаје приче о бољем животу за две године. Уместо субвенција, Влада треба да улаже у локалну инфраструктуру, која би инвеститорима олакшала посао, а користили би је сви грађани Србије и остала би у нашем власништву.

Дебата о Блиском Истоку

ЦИРСД вечерас организује још једну дебату. Шта је тема?

– Тема су Блиски исток, али и америчко-руски односи који се тамо директно преламају. Догађаји на Блиском истоку имају значајне последице по нашу земљу и регион и било би добро да смо с њима упознати. О томе ће говорити два врсна светска стручњака – Kамерон Мантер, бивши амерички амбасадор у Ираку и Пакистану, и Виталиј Наумкин, директор Института за оријенталне студије при Руској академији наука. Догађај ће бити одржан у хотелу „Метропол“ у 18 сати, а улаз је слободан уз регистрацију на сајту ЦИРСД-а.

 

 

Извор: Блиц – Ивана Мастиловић Јаснић