ГЕНЕРАЛ ЗАПАЊИО АМЕРИЧКУ ЈАВНОСТ: Русија више није наша највећа претња, морамо спречити нуклеарни рат са њом

На Безбедносном форуму у Аспену у Колораду, генерал Џо Данфорд, највише рангирани војни официр америчких оружаних снага, рекао је публици да се Русија више не сматра америчким непријатељем број један.

“Русија је најспособнији државни актер са којим се суочавамо, али Северна Кореја, Иран, Кина и насилни екстремизам представљају озбиљније безбедносне изазове.“

“Из перспективе хитности, Северна Кореја би била наш изазов број један,“ рекао је председник Здруженог генералштаба.

Током потврдних извештаја пре неколико година, генерал Џозеф Данфорд је описао Русију као “највећу претњу националној сигурности,“ рекавши да је “понашање“ Москве “алармантно.“

Две године касније, Данфорд је преиспитао своје првобитне анализе наводе руске претње тврдећи да постоје и други актери који прете националној безбедности САД-а, а Северна Кореја сада представља “изазов број један.“

“У то време сам, из перспективе државног актера, рекао да је то Русија. И то сам рекао због њихове нуклеарне способности и њихових сајбер могућности,“ рекао је Данфорд на недавном Безбедносном форуму у Аспену у Колораду. Међутим, он је рекао да америчка војска “заправо нема тај луксуз данас да издвоји један изазов.“

“Само желим то да ставим у контекст. Рекао сам да је Русија највећа претња, али она је сада једна од претњи са којима се тренутно суочавамо, и једна од војно најспособнијих,“ рекао је Данфорд.

Истовремено, Данфорд је истакао да се Вашингтон суочава са иранском претњом “свакодневно,“ иако је Северна Кореја тренутно највећи изазов Америке.

“Очигледно је да би данас, из перспективе хитности, Северна Кореја била наш изазов број један,“ рекао је председник Здруженог генералштаба.

Борба против “насилног екстремизма,“ са “неким безбедносним изазовима у Пацифику са успоном Кине“ такође при врху листе безбедносних претњи за САД.

За супротстављање Русији, генерал америчких маринаца је предложио развој нуклеарних и конвенционалних средстава за одвраћање.

“Када је у питању Русија, пре свега морамо бити у стању да спречимо нуклеарни рат… друго, морамо бити у стању да спречимо конвенционални рат,“ рекао је он.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

Loading...