КОНАЧНО НЕШТО ЛЕПО: Млади у Хрватској траже извињење власти због „олује“

Невладина организација Иницијатива младих за људска права – Хрватска покренула је уочи годишњице пројекат „Исприка“ којим од хрватских власти траже да се извине жртвама кршења људских права и ратних злоцина за време и после „Олује“ и њиховим породицама.

Другу годину за редом, ова невладина организација апелује на хрватске власти да упуте извињење за ратне злоцине за време и после „Олује“, наводи Слободна Европа.

Како кажу у петицији, која ће заједно са прикупљеним потписима бити достављена удружењима која окупљају жртве и њихове најближе који још увек чекају правду, „стидимо се не само због тога што су ови злоцини поцињени у наше име већ и зато што институције наше државе нису на ове злочине одговориле у складу с принципима правде, односно нису учиниле довољно да се задовољи правда за жртве“.

Како за Радио Слободна Европа каже координатор Програма помирења у Иницијативи Никола Пухарић, циљ пројекта „Исприка“ је указати хрватској Влади да је потребно да се извини жртвама кршења људских права и ратних злоцина за вријеме и након „Олује“ и њиховим породица, као неки минимум солидарности након што је мало ратних злоцина из тог раздобља истражено, још мање процесуирано, а тек једва нешто поцинитеља правоснажно осудјено“.

Прошле године прикупљено је 320 потписа, али како це овогодишња кампања уз друштвене мреже и медије укљуцивати и биллбоарде и плакате на јавним просторима у Загребу, за сада у трамвајима, оцекују веци одазив него годину раније.

Loading...