КОНАЧНО НЕШТО ЛЕПО: Млади у Хрватској траже извињење власти због „олује“

Невладина организација Иницијатива младих за људска права – Хрватска покренула је уочи годишњице пројекат „Исприка“ којим од хрватских власти траже да се извине жртвама кршења људских права и ратних злоцина за време и после „Олује“ и њиховим породицама.

Другу годину за редом, ова невладина организација апелује на хрватске власти да упуте извињење за ратне злоцине за време и после „Олује“, наводи Слободна Европа.

Како кажу у петицији, која ће заједно са прикупљеним потписима бити достављена удружењима која окупљају жртве и њихове најближе који још увек чекају правду, „стидимо се не само због тога што су ови злоцини поцињени у наше име већ и зато што институције наше државе нису на ове злочине одговориле у складу с принципима правде, односно нису учиниле довољно да се задовољи правда за жртве“.

Како за Радио Слободна Европа каже координатор Програма помирења у Иницијативи Никола Пухарић, циљ пројекта „Исприка“ је указати хрватској Влади да је потребно да се извини жртвама кршења људских права и ратних злоцина за вријеме и након „Олује“ и њиховим породица, као неки минимум солидарности након што је мало ратних злоцина из тог раздобља истражено, још мање процесуирано, а тек једва нешто поцинитеља правоснажно осудјено“.

Прошле године прикупљено је 320 потписа, али како це овогодишња кампања уз друштвене мреже и медије укљуцивати и биллбоарде и плакате на јавним просторима у Загребу, за сада у трамвајима, оцекују веци одазив него годину раније.

Иницијатива младих објашњава да не тражи извињење уместо прогона ратних злоцина, већ управо супротно.

„Наравно, то не би знацило да онда не треба процесуирати злоцине, него би то извињење требало у себи да укључи и неки залог за спремност на процесуирање свих кршења људских права“, каже Пухарић.

 

Извор: Танјуг

Loading...