РУСКИ ЛОВАЦ ПАК ФА РУШИ ЗАКОНЕ ФИЗИКЕ: Сада је још моћнији, погледајте перформанс због којих се леди крв у жилама (ВИДЕО)

Ловачки авион Т-50 ПАK-ФА ће захваљујући новим моторима моћи да добије титулу најбољег ловца пете генерације на свету, сматра војни аналитичар Владимир Тучков.

На маргинама велике војне вежбе МАKС 2017, руски званичници су потврдили да је прва фаза тестирања пете генерације ловца ПАK-ФА завршена и да би први пробни летови требало да буду изведени до краја године. Друга фаза би требало да почне на јесен.

Пробе ће се наставити и током 2018. године, а масовна производња Т-50 најављена је за почетак 2019. године тако да би овај модел у скоријој будућности требало да се нађе у редовима руских ваздушних снага.

Један од највећих разлога због којих је било застоја у производњи овог напредног ловца био је недостатак адекватног мотора, са прототипом који користи деривате мотора АЛ-41Ф1, сличан оном који је користио сухој-35С 4++.

Међутим, како се наводи, руски инжењери су направили помак у креирању потпуно новог мотора, знаног као Продукт 30, за кога тврде да му нема равног на свету.

 

 

Произведен готово од нуле у једној фабрици у централној Русији, Продукт 30 има многе побољшане карактеристике, попут бољег протока горива, мање покретних делова и што је такође важно, краси га боља поузданост, а све то уз ниже трошкове одржавања.

Такође, радарски просечни пресек Т-50 износи 0.1-0.5м што је значајно више него код Ф-22 или Ф-35. Т-50 има 6 радара укључујући и један на носу авиона, два на крилима и један на задњем делу. Они су у стању да прате 60 мета одједном, а да 15 истовремено циљају.

 

https://youtu.be/InBOC-B1cQo

Ипак, то су подаци који су још дискутабилни, било због дезинформација које се шире било због намере да се дезоријентише непријатељ, наводи аналитичар Тучков.

Идеја иза креирања овако моћног ловца лежи у томе да треба што лакше избећи радарске и антиракетне системе. У борби са већим силама, постојање магичног невидиљивог авиона је изузетно значајна ствар, сматра Тучков.

Млазни ловац пете генерације је најсавременији ловачки авион, заснован на напредним технологијама 21. века. Ова групација ловачких авиона, као и остале, одређена је по класификацији технички развијених земаља.

Оно шта највише издваја ПАK-ФА јесте обиман ракетни арсенал јер поседује укупно 14 ракета високе прецизности, а паметне бомбе су посебно развијене за овај модел. Половина је већ у употреби, а друга је на тестирању. Ракета KС-172 има домет до 400 км, двоструко више од америчке УС АИМ-120Д домета до 180км.

 

 

Извор: Kurir.rs / rs.sputniknews.com

Loading...