ТРАМП: Нека Клинтонови објасне откуд уранијум у рукама „љутих Руса“

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је теорија демократа о његовој завери са Русијом понижавајућа за Америку.

– То је лажна прича која је понижавајућа за све нас, за нашу земљу и Устав. Једини разлог што демократе говоре о потпуно измишљеној „причи о Русији“ је зато што немају идеје, немају план, немају концепцију. Прича о Русији је потпуна фабрикација. То је само покушај да се оправда највећи пораз у америчкој политичкој историји – рекао је Трамп на митингу у Западној Вирџинији.

Он је упитао хиљаде окупљених да ли међу њима има Руса. Према његовим речима, није било никаквих Руса у Охају и Пенсилванији, државама које су имале одлучујућу улогу на председничким изборима. Трамп је тамо победио са малом разликом.

– Већина људи зна да у нашем штабу није било Руса, никада их није било. Ми нисмо победили због Русије, већ због вас – рекао је Трамп присталицама.

Он је позвао тужиоце да не траже „руски траг“ на изборима, вец́ 33.000 несталих електронских писама Хилари Клинтон, као и „уранијум који су Клинтонови продали и који се сада налази у рукама веома љутих Руса“.

Доналд Трамп је затражио од обавештајних служби да истраже „везе“ Била и Хилари Клинтон, као и њихових сарадника са Русијом. Амерички председник оптужио је бившу државну секретарку да је омогуц́ила да значајан део америчког уранијума пређе у руке Русије, а истовремено је одбацио оптужбе о својим везама са Кремљом, називајуц́и их „измишљотинама“.

Трамп је још у предизборној кампањи оптуживао своју супарницу да је у периоду од 2009. до 2013. године, док је била државна секретарка САД, „дала Русији 20 одсто америчког уранијума“ и да је за то „добила велику суму новца“.

Раније су америчке обавештајне службе оптужиле Русију за хаковање рачунара Националног комитета Демократске странке САД. На тој основи они су дошли до закључка о „мешању Русије“ у изборе, а медији су оптужили Трампа за „заверу са Русијом“. Москва је у више наврата негирала те оптужбе.

Loading...