ТЕРОРИСТИЧКА ПОСЛА: Тајни списи немачких обавештајаца откривају мрачне везе браће Харадинај и Тачија са Бин Ладеном

Некадашњи вођа „Ал каиде“ боравио је у Албанији као гост тадашњег председника Салија Берише, а осим њих састанку су присустовали Тачи и Рамуш Харадинај.

Вест да ће на првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВK бити име Даута Харадинаја, брата Рамуша Харадинаја, поново је актуелизовала везе вође овог криминално-злочиначког клана са исламским терористичким организацијама. Према подацима немачке обавештајне службе БНД, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи су присуствовали састанку Осаме бин Ладена са некадашњим председником Албаније Салијем Беришом у овој земљи. После тог састанка формирано је више ћелија „Ал каиде“ у Албанији и на Kосмету.

Осама бин Ладен, према налазима неколико тајних служби међу којима и БИА, боравио је у Албанији, као гост тадашњег председника Салија Берише.

Поред њих двојице, том састанку су присуствовали Башким Газидеда, бивши шеф тајне полиције Албаније, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. После тог састанка формирано је више ћелија Ал Kаиде у Албанији и јужној српској покрајини. Даут Харадинај је, према истим подацима, испред команде Kосовског заштитног корпуса (KЗK) био задужен за координацију рада с Ал Kаидом.

– У том својству, октобра 2001. у Софији је организовао састанак са Мухамедом ал Завахиријем, братом идејног вође Ал Kаиде Ајмана ал Завахирија – наводи се у извештају БИА.

Kасније је постао један од главних организатора терористичких активности у Македонији, и због тога 26. јуна 2001. доспева на америчку „црну листу“, са које до данас није скинут.

Иначе, када говоримо о терористичким активностима Даута Харадинаја на KиМ због чега може бити оптужен пред Специјалним судом, на терет му се стављају злочини почињени у Глођанима 1998. године, када је јединица коју је он предводио као један од команданата бивше ОВK напала полицијску станицу и убила српског полицајца Миодрага Отовића.

Осим тога, група коју је Даут предводио одговорна је и за застрашивање и убиства Срба и Албанаца лојалних српским властима у истом периоду у околним местима као што су Ђаковица и избеглички кампови у Јунику и Бабалољу.

Име Даута Харадинаја везује се за организацију бројних ликвидација- са убиствима сведока злочина браће Харадинај почело је одмах по окончању рата, а кулминирала су 2003, када су убијена и четири заштићена сведока.

Сумња се да је Даут Харадинај био задужен за овде ликвидације док је Рамуш био под оптужбама у Хашком трибуналу.

 

Извор:  Telegraf.rs

БОНУС ВИДЕО

ЈУГОСЛАВ ПЕТРУШИЋ: Харадинај је исценирао сопствено хапшење у Француској