ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ О ПУТИНУ: Ево шта је тачно радио као КГБ агент у Источној Немачкој

Путин нерадо говори о својим данима док је био агент КБГ-а у Источној Немачкој, али те тајне године итекако су важне за његов успон на власт, а објашњавају и зашто их се не одриче баш лако.

Владимир Путин је од 1975. до 1991. године био агент КГБ-а. Руски председник не прича много о својој каријери у КГБ-у, нити о годинама које је провео у Дрездену (1985-1989) као официр КГБ-а у Источној Немачкој.
Малтене ништа се не зна о операцијама у којима је учествовао као агент спољне обавештајне службе. Ипак, нешто се ту и тамо открије, а свакако најзначајнији догађај је била његова реакција када је пао Берлински зид.

Путин је био доста млад агент (33 године) када га је руководство КГБ-а упутило у Источну Немачку. Тада је већ био ожењен (сада већ бившом супругом) Људмилом и имао је једно дете – ћерку Марију (млађа ћерка Јекатерина је рођена у Дрездену 1986.). По завршетку обуке у Академији спољне обавештајне службе у Москви Путин је могао да бира (с обзиром на то да је говорио немачки) хоће ли да чека неколико година да га пошаљу у Западну Немачку или ће одмах отићи у Источну Немачку. Он је изабрао ово друго.

У књизи интервјуа са првим човеком Русије, Путин говори о томе како су агенти КГБ-а били заинтересовани за прикупљање свих информација везаних за стратешког противника, мислећи при томе на НАТО. Руски председник је скромно окарактерисао свој рад као “прилично рутински посао” и навео своје тадашње активности: регрутовање информатора, прикупљање података и њихово прослеђивање у Москву.

У интервјуу за државну телевизију Росиа 24 2017. Путин је рекао да је сав његов посао у спољној обавештајној служби био тесно везан са илегалним, тј. тајним агентима. С обзиром да је сам Путин био официр КГБ-а, то значи да је он комуницирао са илегалним становницима и помагао им да остану у вези “са центром”.

Стиче се утисак да сада Путин као предсједник прича о раздобљу проведеном у Немачкој као о нечему што му је остало у лепом сећању, и да не заборавља своје старе колеге. Он је 2017. лично посетио свог бившег шефа Лазара Мојсејева, некадашњег представника КГБ-а у Служби државне безбедности Источне Немачке, и честитао му 90. рођендан.
Путинова (сада бивша) жена Људмила је у интервјуу рекла да је њихова породица била одушевљена немачком чистоћом и организованошћу.
“Живот у Дрездену био је пуно другачији него у СССР-у. Улице су биле чишће, људи су прали прозоре једном недељно”, рекла је Људмила и додала да је завидела немачким суседима.

“Судећи према томе како су живели, запослени Штазија имали су боље плате него наши момци. Трудили смо се да штедимо да бисмо купили ауто” рекла је Људмила у интервјуу 2000., као супруга тада новог, слабо познатог вршитеља дужности председника.

Што се самог Путина тиче, он је признао да је у Немачкој добио 12 килограма захваљујући немачком пиву које је пио док се одмарао после напорног радног дана у КГБ-у. По повратку у Русију је изгубио сувишне килограме.

Према Људмилиним речима, они су организовали породичне ручкове на које су позивали и Путинове колеге и Немце. Тамо је, наравно, било и неколико агената Штазија, јер су СССР и Источна Немачка били савезници, а припадници источнонемачке тајне полиције су живели у Путиновом комшилуку.
Руски лидер каже да његова породица није живела луксузно. Успели су само да уштеде новац за аутомобил, који је у социјалистичким земљама у то време био реткост.

Међутим, Штази је лоше прошао 1989. године када је пао Берлински зид и почело уједињење Немачке. Путин је 5. децембра 1989. године видео како гомила љутитих грађана трчи на зграду немачке државне безбедности, која се налазила у истој улици као и седиште КГБ-а, па је схватио да ће и његов штаб бити нападнут. Покушао је да успостави контакт са управом КГБ-а у Москви, али му нико није одговарао на позив. Тада је Путин самостално повукао одлучан потез.

Зигфрид Данат, који је био у тој гомили, сећа се да је руски официр изашао из зграде и пришао затвореној капији. Рекао је окупљеној гомили да се људи морају одмаћи од објекта јер је то било совјетско подручје и упозорио да су стражари наоружани и да им је допуштено да пуцају у крањој нужди. Данат каже да је тај припадник КГБ-а био пристојан и добро је говорио немачки. Те речи су умириле гомилу (нико није желео крвопролиће) и сви су оставили седиште КГБ-а на миру, пише Руссиа беyонд тхе хеадлинес.

Владимир Путин (а он је био тај официр) није имао много времена да ужива у тријумфу. За неколико дана су он и његове колеге уништили сав материјал везан за активност КГБ-а у Источној Немачкој. Највреднији документи су послати у Москву, а све остало је спаљено. “Палили смо их даноноћно”, рекао је Путин. “Толико смо папира спалили да се пећ покварила”. Убрзо затим је Путин са својом породицом напустио Дрезден. Његова мисија била завршена, као и присуство КГБ-а у Немачкој. У Русију се вратио са старим аутом и машином за веш…

 

Извор: Kurir.rs / Net.hr

 

БОНУС ВИДЕО

Владимир Путин у леденој води