УЗБУНА У САД — НАЈМОЋНИЈИ ЧОВЕК ЛИБИЈЕ ДОПУТОВАО У МОСКВУ: Русима ће дати базе Тобруку и Бенгазију, а заузврат добити тенкове и авионе?!

Командант Националне либијске војске (НЛА) маршал Халифа Хафтар допутовао је Москву на састанак са министром иностраних послова Сергејем Лавровом који ће бити одржан сутра, саопштио је шеф руске контакт групе за односе са Либијом при руском Министарству спољних послова и Државној думи Лев Дењгов.

Он је потврдио да постоји велика могућност састанка са представницима Министарства одбране Русије, али није навео о чему ће се разговарати.

Запад у шоку 

Хафтар је, подсетимо, већ раније разговарао са руским министром одбране Сергејем Шојгуом о борби против тероризма, а како неки западни и блискоисточни медији тврде било је говора и о отварању две војне базе у тој земљи: у Тобруку и Бенгазију.

САД и НАТО се плаше да ће Москва испоручити Хафтару преко потребно оружје, а пре свега тенкове, авионе како би истерао исламисте и терористе из Либије и преузео контролу над читавом земљом.

САД и НАТО се плаше да ће Москва испоручити Хафтару преко потребно оружје, а пре свега тенкове, авионе како би истерао исламисте и терористе из Либије и преузео контролу над читавом земљом.

Вашингтон је свестан да је Москва изгубила ово тржиште, које јој је некада доносило милијарде долара прихода, и да сада жели да га поврати. С друге стране, Либија је увек сматрана традиционалним савезником Москве, било је само питање времена кад ће стари контакти бити обновљени.

То што Либија постаје безбедно склониште за терористе из целог света, само још више држи руску пажњу за тај део света.

Хафтар је прошле године је два пута посетио Москву, а у јануару је био на носачу авиона „Адмирал Кузњецов“, док се овај налазио у близини либијске обале. Том приликом уверио се у маневарске способности руских „сухоја“.
У Међувремену је и више стотина рањених либијских војника стигло у Русију на лечење.

Либија је његова

Либијског војног званичника многи виде као лидера који би могао да обједини земљу, а он према неким подацима већ контролише 70 одсто територије Либије.

Хафтар је прошле године је два пута посетио Москву, а у јануару је био на носачу авиона „Адмирал Кузњецов“, док се овај налазио у близини либијске обале. Том приликом уверио се у маневарске способности“сухоја“.

Јуче је Хафтар оптужио Италију и председника либијске Владе националне слоге Фаеза Сарадша за кршење споразума о решавању кризе у тој северноафричкој држави.

Почетком августа забранио је италијанским бродовима да се приближавају либијској обали у циљу борбе против нелегалне миграције.

Маршала Калифу Хафтара, и његову војску која делује на истоку земље подржава Москва и он од пада Гадафија одбија да се приклони Влади националног јединства са седиштем у Триполију, коју признају Европљани и САД.

Маршал Хафтар је објавио рат исламистичким радикалним групама, посебно у Бенгазију, другом по величини граду Либије, који је преотео од терориста почетком јуна ове године. Бенгази је 1.000 километара удаљен од Триполија.

Гадафијев и сарадник и противник

Маршал Халифа Хафтар је учествовао 1969. године у војном пучу и доласку на власт Муамера Гадафија, а од 1978. до 1983. школовао се у Москви. Након повратка из Русије учествовао је у либијско-чадском конфликту када је био и заробљен. Гадафи га је оптужио за неуспех операције и након повратка затворио.
Након ослобађања отишао је у САД где је 20 година живео као дисидент. Када је почела побуна у Либији, он се вратио и стао на челу побуњеника на истоку земље. У фебруару 2014. године позвао је Либијце да се супротставе Општем националном конгресу, који су већином су чинили исламисти.
Парламент који је заменио Конгрес подржао је Хафтара. У марту су га посланици изабрали за команданта Либијске националне војске, а посланици изабрали за команданта Либијске националне војске.

 

Извор: rs.sputniknews.com / informer

 

БОНУС ВИДЕО

Гадафи о НАТО-у и бомбардовању Србије