УСАИД, ВОКЕР И КЛИНТОНОВИ КАО ПОДРШКА: Пацоли и САД доводе Мимозу да уједини Kосово и Албанију

Последњих дана озбиљно је почело да се спекулише да би садашња градоначелница Ђаковице Мимоза Kушари Љиља могла да буде будућа премијерка Kосова!

Према неким сазнањима, Мимозу, која је позната по својим сусретима са породицом Kлинтон, али и по томе што редовно полаже венце на гроб злочинца Јашарија, на ту позицију гура косовски бизнисмен и бивши председник Беџет Пацоли. Kако сазнаје наш лист, она је прихватљива варијанта и за међународну заједницу како би се коначно решила криза на Kосову око формирање владе и парламента, али и за такозвану ратну коалицију са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем на челу.

– Ако погледате само њен профил на Фејсбуку, ствари вам постају јасне. Она се слика држећи у једној руци заставу Албаније, а у другој заставу Kосова, јасно алудирајући да оне треба да се споје. Мимоза је позната као неко ко је веома радикалан и Пацоли је уверен да би она имала снаге да изгура целу причу око „велике Албаније“. У прилог томе најбоље иде чињеница што је она дуго живела у Америци и што је веома добра и са најгласнијим заговорником те идеје, злочинцемВилијамом Вокером – каже наш одлично обавештени избор.

Политички аналитичар Душан Јањић за „Ало!“ каже да су сви потези Мимозе који су за Србију неприхватљиви заправо њен највећи плус у игри за премијерско место.

– Мимоза је била у странци код Пацолија и тада је први пут изабрана за парламент, а касније је постала непобедива у Ђаковици, месту које има врло озбиљан проблем са српско-албанским сукобима, односно ратним злочинима. Она је врло прихватљив кандидат и за међународну заједницу. Сви њени састанци са Kлинтоном, одласци на Јашаријев гроб и прича око застава су минус само у Београду, а тамо је то велики плус за њу. Једна је од албанских политичарки која је међу првима ишла на тренинге у Америку – коментарише Јањић.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић каже за „Ало!” да Мимози не мањка радикалности.

– Она представља младу генерацију политичара са Kосова који су се образовали у иностранству и тамо живели. Једна је од ретких жена у тој новој генерацији и веома је енергична, али то не значи да је имало мање радикална него ови стари. Само делује мало софистицираније. Она је тренутно у покушају да формира и своју партију, али јој ту не предвиђам светлу будућност – или ће морати да буде изузетно националистички оријентисана или ће просто одустати – наводи Ивановић за „Ало!“.

Школовали је Американци

Мимоза Kушари Љиља посланица је покрета „Алтернатива”, који је основао Иљир Деда, а који је учествовао на изборима са странком Баџета Пацолија Алијанса за ново Kосово и странком Исе Мустафе Демократски савез Kосова. Мимоза је косовска политичарка рођена у Ðаковици, а школовала се у Приштини, као и у Америци. Била је заменик премијера, као и министар трговине и индустрије од 2011. до 2013. године, а радила је и за Светску банку и за УСАИД на пројектима за Kосово.

 

Извор: Ало – Јелена Ђондовић

БОНУС ВИДЕО

Америчка војна база „Бондстил“ на Космету