АМЕРИЧKЕ СЛУЖБЕ ОБЈАВИЛЕ: Наше бродове напали Руси са новим оружјем

Западни медији пишу да је Русија своје најновије, тајно сајбер-оружје испробала на америчким бродовима у Црном мору.

Наводно се то догодило 22. јуна и наводно се радило о „инциденту који изазива страх“.

Наводи се да су посаде више од 20 бродова уочиле да сателитски системи навигације ГПС дају, у најмању руку, потпуно нетачне податке о положају брода.

За пример се наводи да је један амерички ратни брод – по ГПС у неком тренутку био 32 километра на копну, унутар граница Русије, на месту њеног града Геленџика, а стварно се налазио у водама Црног мора.

Сада се такође открило да је Управа трговачке флоте САД сачинила извештај који то потврђује. Још је указала да је то у први мах сматрано неким неочекиваним и необјашњивим поремећајем у функционисању сателитске навигације.

Цитиран је део извештаја капетана једног америчког трговачког брода који се налазио у близини руске луке Новоросијск:

„Апаратура повремено не може да добије ГПС-сигнал, поготово како се приближавамо Новоросијску. У овом тренутку имамо смањење тачности одређивања положаја у хоризонталној равни на 0.8 унутар 100 метара, а при том се задати положај налази 25 поморских милја одавде. Потврђујем да су сви бродови у том делу Црног мора суочили са истим проблемом“.

У извештају поменуте Управе дословно пише: „Необичан инцидент се догодио у водама Црног мора 22. јуна у тачки 44-15.7Н, 037-32.9Е у 07:10 по Гринвичу. Инцидент није потврђен. Вероватно се ради о мешању у примопредају података од ГПС. Будите опрезни док будете у том делу Црног мора“.

Није случајно што су се убрзо појавиле сумње да Русија располаже „нечим што дезоријентише ГПС“.

Неw Сциентист је чак објавио – ако се заиста о томе ради – да је то „први корак ка сајбер-ратовима који упозорава да ће положај и кретање противника бити немогуће тачно одредити“.

Онлајн лист Тхе Маритиме Еxецутиве објавио је транскрипт разговора капетана тог брода са обалском стражом која му је сугерисала да провери да ли је бродски ГПС исправан.

Он је – после провере – одговорио да је све у реду, али проблем није био решен.

ГПС је неколико дана показивао да бродови „плове“ по руском копну. Јер, „пловидба копном“ се поновила и 24. јуна.

Неw Сциентист је објавио мишлјења експерата који су тврдили да се радило о „првом случају намерне дезоријентације ГПС“.

Дејвид Ласт, бивши председник Британског кралјевског института за навигацију рекао је:

„Организоване сметње избацују из игре пријемник. Намерна дезоријентација га присилјава да лаже“.

Доктор Тод Хемфрис, доцент Тексашког универзитета из Остина изјавио је да он још од 2013-те упозорава да су збуњивања ГПС помоћу лажних сигнала – могућа.

Хемфрис је изнео претпоставку да Москва тестира своје ново сајбер-оружје и да га испробава за примену у „електронском рату“.

 

Извор:  Факти

БОНУС ВИДЕО

Владимир Путин у Београду

Loading...