ПРИТИСАК НА ХРВАТЕ: Усташка плоча у Јасеновцу натерала САД да пошаљу ИЗАСЛАНИКА ЗА ХОЛОКАУСТ у Загреб

Специјални амерички изасланик за питања холокауста Томас Јазгерди долази поново у Загреб, а хрватски медији то повезују са захуктавањем расправе о изналажеју решења за питање спорне спомен плоче ХОС-а у Јасеновцу на којој је утиснут устаски поздрав „за дом спремни“.

Иначе, ово ће бити други долазак Јазгердиа у Загреб за пола године.

Јазгерди је, наиме, у Загребу био у априлу када је посетио Јасеновац у пратњи министарке културе Обуљен Коржинек.

Хрватски т-портал подсећа да је он тада на питање новинара и спорној плочи ХОС-а, подсетио да је САД, као и Хрватска, члан Медјународне асоцијације за сећање на холокауст (ИХРА).

– То је организација која окупља 31 државу и која брине да се о холокаусту на одговарајући начин учи у школама, и да се на одговарајући начин обележавају сећања, логори логори смрти у којима су убијани Јевреји и припадници других народа, попут Јасеновца – рекао је.

Рекао је и да мисли да су симболи важни, јер, како је казао, знамо да је та плоча посебно увредљива за преживеле холокауста и чланове њихових породица.

Хрватска је непосредно пре тога основала Комисију за суочавање са последицама владавине недемократских режима, а Јаздгерд је тим поводом изразио наду да ће се она позабавити тим спорним и увредљивим симболима.

– Понављам, ми делимо демократске вредности с Хрватском. Тешко је, поготово преживелима холокауста да гледају те симболе – подсећа овај хрватски портал.

Јаздгерд је тада гостовао и у емисији Точка на тједан, где је рекао да се нада да ће ускоро доћи до помака по питању повратка имовине и а се манифестације фашизма морају оштро осудити.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је јуче на седници владе да очекује да се питање спорне спомен плоче реши у наредне две седмице на начин који неће битина штету припадника ХОС-а и који неће вредјати јасеновачке жртве и њихове потомке.

Разговори надлежних министара увико разговарају са припадницима удружења ХОС-а о начину на које ће ово питање бити решено, али за сада није познато како ти преговори теку.

Судећи према писању хрватских медија, мишљења о уклањању натписа „за дом спремни“ са поменуте плоче су подељена. На то ће, чини се, тешко пристати ХОС-овци, а против је и десно крило владајућег ХДЗ-а.

 

Извор: Танјуг

 

БОНУС ВИДЕО

Јасеновац суштина ужаса

Loading...