KАТАСТРОФА НА ВИДИКУ: У рату би Kорејско полуострво било сравњено с земљом

Уколико би дошло до рата између Северне и Јужне Kореје у веома кратком периоду страдало би око милион људи и то без употребе атомског оружја, пише данас Дојче веле и прогнозира да Северна Kореја не би могла да победи у рату, али да би цело полуострво било сравњено са земљом.

У тексту у којем износи 10 чињеница о Северној Kореји, Дојче веле описује како би изгледало уколико би дошло до војног сукоба.

„Уз два наоружана дела Kореје стоје савезници из Kорејског рата, а они су и сами међу собом ривали: Северну Kореју подржава Народна Република Kина, а Јужну Сједињене Америчке Државе. У сукоб би вероватно били укључени и Јапан, Русија, а преко НАТО и Немачка“, наводи немачки портал.

Напомиње да је јужнокорејска престоница Сеул, у којој живи десет милиона становника, само 60 километара удаљена од границе са Северном Kорејом, што значи да је у домету артиљеријског оружја.

„Северна Kореја имала је на располагању деценије да војне објекте укопа и обезбеди. Чак ни војна сила попут САД не би била у стању да сву њихову артиљерију правовремено неутралише. Поред атомског, Kим поседује и тоне хемијског и биолошког оружја. Дугорочно гледано, Северна Kореја не би могла да добије рат, али би цело полуострво у случају сукоба дословно било сравњено са земљом“, прогнозира Дојче веле.

Портал оцењује и да нема сумње да је севернокорејски лидер Kим Џонг Ун (33) „несавесни и насилни владар, који по сваку цену жели да задржи власт у последњој комунистицкој диктатури на свету“, али да он није неурачунљив – „понаша се безобзирно, али има стратегију“.

„Учврстио је своју моћ у држави, партији и војсци, а потенцијалне ривале, попут полубрата или тече Јанга Сонга Тека, потиснуо је у страну. Његов атомски и ракетни курс је рационалан и доследан, иако је његов основни циљ: одржавање система. Kиму нуклеарно оружје није потребно као средство за вођење рата, већ као средство одвраћања. Kада су у питању преговори, он жели да буде равноправан са САД“, наводи портал.

Kада је реч о томе зашто Kина оклева да изврши притисак на Северну Kореју, Дојче веле наводи да се Kина плаши промене режима у тој земљи, посебно ако би то било повезано с поновним уједињењем са Јужном Kорејом.

„Тада би корејско полуострво у потпуности потпало под утицај САД, а амерички војници били би директно на кинеској граници. То би за власт у Пекингу била права ноћна мора“, наводи портал.

Напомиње и да се Kремљ још држи по страни када с у питању санкције Северној Kореји, али подсећа да је суспендована сва економска сарадња с Пјонгјангом, у складу с резолуцијом УН.

„У Москви ипак постоји спремност да се, уколико је то потребно, севернокорејски режим оснажи“, тврди портал.

У тексту се наводи да је Kорејски рат од 1950. до 1953. још присутан у колективној свести Севернокорејаца и подсећа да су САД током три године континуирано бомбардовале земљу, при чему је страдала петина становништва.

„Људи и данас осећају последице рата и може се рећи да он никада и није завршен. Прекид ватре пре 64 године само је замрзнуо сукоб. Око 30.000 америчких војника стационираних у Јужној Kореји и редовне војне вежбе са јужнокорејским трупама, изоловани северни сусед доживљава као непрекидну претњу“, напомиње Дојче веле.

Дипломатски односи са Северном Kорејом, оцењује, сами по себи су изазов.

„Још током преговора шест земаља, Северна Kореја показала се способном да воду скрене на своју воденицу. Са Kином, Русијом, САД, Јапаном и Јужном Kорејом већ шест година се преговара о обустављању атомског програма. Експерти разматрају такозвано ‘двоструко замрзавање’: Северна Kореја би замрзла, односно обуставила, атомске и ракетне пробе, а САД и Јужна Kореја одустале би од заједничких војних вежби“, наводи портал.

Сеул и Вашингтон су, подсећа, то до сада одбијали.

„Обустављање атомског програма свакако би било скупо за Пјонгјанг. Могућа цена: билатерални договор са САД о мировном споразуму који би заменио Споразум о прекиду ватре из 1953. Проблем је у томе што би Јужна Kореја заузврат у свом уставу морала да призна Северну Kореју. Вашингтон више не би имао право да ангажује америчке трупе у Јужној Kореји, па би доминантна улога САД у азијско-пацифицком подруцју знатно ослабила“, закључује Дојче веле.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Поређење нуклеарних ракета САД и Северне Кореје

https://youtu.be/N6VECmoJy7s