АМЕРИ ПРЕУЗИМАЈУ ТЕЛЕВИЗИЈЕ У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ: Шеф ЦИА купује ТВ ПРВА И Б92!

Инвестициони фонд на чијем челу је генерал Дејвид Петреус, који је у Србији већ власник СББ, ТВ Н1 и „Гранда“, купује још две националне телевизије! У Словенији преузимају ТВ Поп, у Хрватској Нову ТВ, у Босни ОБН, у Црној Гори ТВ Вијести, улазе и у Македонију, купују медије и на Косову.

Американци су чврсто одлучили да завладају медијима и политиком на простору целе бивше Југославије. И за то су спремни да плате стотине милиона евра у кешу!

Инвестициони фонд ККР, на чијем челу је бивши директор ЦИА генерал Дејвид Петреус, који је у Србији већ власник кабловског оператера СББ, ТВ Н1, али и „Гранд продукције“, у наредних неколико месеци преузеће две телевизије с националном фреквенцијом – ТВ Прва и Б92, сазнаје Информер.

Цвијановић: Америка хоће медијску колонију

Уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић сматра да је ово веома лоша вест за нашу државу.

– Ако на медијској сцени Србије и региона доминира америчка компанија, а америчких банака нема ни од корова, то може да значи да куповина медија нема комерцијални, већ политички карактер. То објашњава и чињеницу да на челу компаније није пословни човек, већ бивши шеф ЦИА с искуством колонијалног управника у Ираку. Претварање српске медијске сцене у колонијалну одавно је узело маха, док медијска концентрација у рукама ККР само показује колико смо близу да тај процес постане неповратан. Наша јавност, која је дигла руке од државе и народа, врло је осетљива на утицај председника државе на медије, али јој не смета много већи утицај бившег шефа ЦИА – наглашава Цвијановић.

Истовремено, ККР завршава и преговоре о преузимању најгледанијих телевизија у свим државама бивше Југославије, од Словеније до Македоније. Идеја целог пројекта јесте да Американци суверено завладају регионом, односно да убудуће преко својих медија одређују ко ће где да дође на власт и ко ће, кад и како да буде смењен.

Не жале милионе

Како преносе наши одлично обавештени извори, представници „ККР групе“ већ су завршили преговоре о куповини ТВ Поп у Словенији, Нове ТВ у Хрватској и телевизије ОБН у Босни. У Црној Гори су у току финални разговори о куповини ТВ Вијести, а преговара се и с власницима најгледанијих телевизија у Македонији. Коначно, Американци ће преузети и једну велику албанску телевизију у Приштини.

– Петреус и његови сарадници у тим преговорима не жале милионе. Не цењкају се много, занима их само да што пре преузму што више гледаних и утицајних телевизија у региону – преноси један од наших саговорника. Према речима овог бизнисмена, који је директно учествовао у преговорима о куповини ТВ Прва и Б92, Американци свесно преплаћују медије, јер их пре свега интересује моћ.

– Газда грчке „Антене“ Тео Киријаку, који је власник ТВ Прва и Б92, добио је невероватно добру цену за те две телевизије. Не смем да вам кажем тачан износ, али цифре су толико велике да покривају све милионске трошкове и губитке које је Киријаку годинама гомилао у Србији и још му преко тога остаје јако озбиљна, милионска сума – наводи Информеров извор, који каже да Американци исту тактику примењују и на другим тржиштима:

– У Словенији за ТВ Поп и Хрватској за Нова ТВ платили су нереално велике паре… Очигледно је да ту није у питању само пословни интерес. Колико чујем од колега из Сарајева и Подгорице, и тамо нуде огроман кеш за ОБН и ТВ Вијести. Како су кренули, реално је очекивати да до Нове године све те телевизије пређу у њихово власништво…

Наш други саговорник, један од високо позиционираних менаџера „ККР групе“ у Србији, потврђује да су Американци кренули у офанзиву и да је само само питање времена када ће постати „апсолутни господари медија у бившој Југославији“.

Loading...