ОПАСНО СЕ ЗАКУВАЛО У ШПАНИЈИ: Каталонски председник позива на масовне демонстрације у знак подршке отцепљењу

Каталонски председник Карлес Пуиџдемон обећао је да ће наставити на путу ка одржавању референдума о независности за који званични Мадрид сматра да би био илегалан и позвао на масовне демонстрације следеће недеље у знак подршке за отцепљење Каталоније од Шпаније.

„Читава државна сила је против нас. Суочени са правним процедурама и претњама… регионална влада је одлучнија него икад“ да одржи плебисцит који је планиран за 1. октобар“, рекао је Пуиџдемон на састанку званичника обе стране у Барселони.

Он се, како се наводи, као неко ко се дуго залаже за независност региона на североистоку Шпаније, нада да ће успети да мобилише присталице у демонстрацији легитимитета као одговор на претње Мадрида да ће спречити референдум на било који начин.
„У понедељак ћемо их преплавити мирно и демократски, као и увек“, рекао је он.

Како агенција наводи, анкете показују да су Каталонци пођеднако подељени по питању независности, али да преко 70 одсто њих жели да референдум буде одржан како би се то питање решило, слично као што је решено референдумом у Шкотској 2014.
Каталонска влада је одржала симболичан референдум 2014, када је више од 80 одсто учесника референдума гласало за одцепљење од Шпаније иако је само 2,3 од 5,4 милиона Каталонаца који су имали право гласа, учествовало на гласању.

Како је Франс прес раније пренео, шпански премијер Маријано Рахој је изјавио да је влада те државе тражила од Уставног суда да суспендује захтев лидера Каталоније за одржавање референдума о независности 1. октобра, називајући такав захтев „неприхватљивим чином непослушности“.

Рахој је рекао и да ће све општине у Каталонији бити упозорене на своју „обавезу да спрече или блокирају“ напоре да дође до реализације референдума, који је, како каже, неуставан, преноси агенција Франс прес.
Он је седницу каталонског парламента, који је усвајањем закона озваничио своје планове да се у тој шпанској регији организује референдум о независности, назвао „политичком перверзијом“ каталонске владе, преноси агенција АП.

Референдум је незаконит и представља напад на институционални поредак Шпаније и Каталоније“, рекао је Рахој након хитног састанка са члановима свог кабинета.
„То је нешто што влада и судови не могу дозволити“, изјавио је Рахој, обећавајући да се референдум неће одржати.
Шпанско Државно тужилаштво саопштило је раније да ће подићи оптужнице против чланова каталонског парламента због изгласавања закона о одржавању референдума о независности 1. октобра, који шпанска влада сматра нелегалним.

Већина посланика каталонског парламента, у коме већину имају странке које се залажу за отцепљење од Шпаније, гласала је за закон о референдуму и за правни оквир неопходан за успостављање независне државе, јавио је Ројтерс.
Закон је усвојен већином од 72 гласа, према 11 уздржаних. Посланици који се противе отцепљењу Каталоније, напустили су седницу пре гласања, наводи АФП.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug

БОНУС ВИДЕО

Каталонија неформално изабрала независност