САВРШЕН УСПЕХ: Северна Кореја слави нуклеарно тестирање, Ким позива на још веће наоружање

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун похвалио је данас „савршен успех“ који је та држава постигла извођењем шестог и највећег нуклеарног теста и позвао на даљи развој наоружања, саопштили су данас државни медији те земље.

У Пјонгјангу је за време викенда одржано славље поводом нуклеарног теста изведеног 3. септембра, за који Северна Кореја тврди да је коришћена хидрогенска бомба која би могла да стане у ракету.

Експлозија која је уследила неколико недеља након што је држава испалила две интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) која је деловала као да може да погоди већи део америчког копна, изазвала је осуду међународне заједнице и позиве на јачање санкција Северној Кореји.

Та држава, подсећа агенција, тврди да јој је нуклеарно оружје потребно како би могла да се заштити, међутим САД су је оптужиле да „започиње рат“.

Како су медији претходно пренели, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је изјавио да ракетни и нуклеарни програм Северне Кореје педставља најгору кризу у свету „годинама уназад“ и да га веома брине.

Он је позвао на јединство у Савету безбедности УН који би требало да размотри нову резолуцију коју је предложио званични Вашингтон претходних дана, а која би подразумевала јаче него икад санкције за Северну Кореју.

У понедељак ће се о томе гласати, а како наводи агенција, верује се да ће се Кина и Русија противити тим мерама.

Како су раније известиле агенције, САД су од Савета безбедности УН захтевале да наметне санкције за нафту Северној Кореји, забрани извоз текстила, запошљавање радника из Северне Кореје у иностранству и да Ким Џонг Ун буде подвргнут забрани путовања и замрзавању имовине.

Loading...