БОШЊАЦИ У ШОКУ: Ердоган тера Бакира у савез са Србијом?!

Реџеп Тајип Ердоган тражи од члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да одмах престане са провокацијама Србије. Турски председник подржава Београд због договора са Путином.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган ускоро ће посетити Сарајево и од члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је познат по сталним провокацијама Србије, затражити да хитно поправи односе са Београдом, тврде одлично обавештени дипломатски извори Информера.

Бакирове жеље су небитне за Турску
Русија се зближила с Турском и одвојила је од САД и ЕУ. Ердоган гледа своје, а не Изетбеговићеве интересе, Анђелко Козомара, политички аналитичар.

Посета турског лидера Босни договорена је током сусрета Изетбеговића и Ердогана на самиту Организације исламске сарадње о науци и технологији који се одржава у Астани, главном граду Казахстана. Како се најављује, Ердоган ће током посете Сарајеву пружити пуну подршку политици мира и помирења српског председника Александра Вучића.

Турски шеф државе, тврде упућени, жели добре односе Сарајева и Београда пре свега због добрих личних односа с руским лидером Владимиром Владимировичем Путином.

Према речима наших извора, иза званичне информације из Астане да су Изетбеговић и Ердоган разговарали о ситуацији у БиХ и региону и изградњи аутопута Сарајево-Београд крије се важна политичка порука.

Све Бакирове провокације

* Тражио од Срба да признају „геноцид“ у Сребреници
* Поднео у Хагу ревизију тужбе за геноцид против Србије
* Бранио бившем шефу државе Томиславу Николићу да посети БиХ.

– Једноставним речима: Ердоган иде у Сарајево да смири Бакира. Његова порука бошњачком лидеру биће да престане с провокацијама Београда и да почне да сарађује с председником Александром Вучићем. Турском лидеру је јако стало да Београд и Сарајево склопе „примирје“ и због Москве. Није тајна да су Ердоган и Путин у добрим односима и да су склопили разне војно-стратешке, економске и политичке споразуме. Ердоган зна да су Србија и Русија у „братским односима“, па му провокације Сарајева никако нису потребне… – објашњава Информеров извор, угледни дипломата упућен у блискоисточна дешавања.

И док се Изетбеговић јуче овим поводом није оглашавао, политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара потврђује наша сазнања.

– Свакако треба подсетити да се Русија зближила с Турском и одвојила је од САД и ЕУ, што тренутно у геостратешкој расподели моћи није нимало безначајно за Србе с обе стране Дрине. Ердоган ће у том контексту у Сарајеву више гледати турске стратешке интересе него Изетбеговићеве жеље и намере да, на штету Срба, оствари очеве ратне циљеве… – подвлачи Козомара.

Његов колега Радомир Нешковић каже да је политика Анкаре „дубока вода“ још од старих времена.

Loading...