ВУЧИЋ: Харадинај за нас остаје и даље злочинац, нећемо одустати од правде, заклео сам се и поштоваћу Устав

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији, говорећи о о свим важним питањима, као и о унутрашњем дијалогу о Kосову и Метохији.

Председник је обраћање почео подсећањем да је пре неколико месеци позвао јавност на дијалог о Kосову и Метохији. Он је изјавио да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о KиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Kосову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.

– Позвао сам да говоримо о Kосову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости и наше будућности, у односу на ким имаћемо сигурнију садашњост и будућност или не. Веома сам срећан да је добар део јавности износио своје мишљење, неки и беспризорну критику, а то је добро говорило о демократском капацитету у Србији. Пред вас сам изашао да вам кажем да од октобра крећемо у нову фазу дијалога – рекао је Вучић.

– Од октобра институционализујемо дијалог, у концентричним круговима, толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релеватних актера – рекао је председник.

Он је навео да се политика о Kосову сводила на то да нећемо да признамо независност.

– Припремљен је извештај о свему што смо урадили у последње три године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Kристофера Хила, па надаље – додао је Вучић и додао да је поносан што у последње четири године нема погинулих у међуетничким сукобима на Kосову. Рекао је да је физичких напада десетоструко мање него раније.

– Први пут немамо драматичан пад у броју Срба на Kосову и Метохији. Највише српске деце тамо се рађа, због муке која их је натерала, јер желе да сачувају своје породице. Зато је потребно препознати њихов страх и жељу да остану на Kосову и Метохији – додао је он.

Председник је навео и да је питање које је тадашња влада с шефом дипломатије Вуком Јеремићем 2009. о легалности отцепљења Kосова, на које је Међународни суд одговорио потврдно, направило проблем јер је дало легалитет сецесији јужне српске покрајине.

– Да ли ико од васx мисли да ми је икада било лепо док седим са Тачијем, Могерини и другима који су долазили у Брисел? Ниједног лепог тренутка се не сећам. Није посао никога у Влади Србије да му буде лепо и лако. Ти који вам говоре да је лепо и лако увек доносе најгоа решења – рекао је Вучић.

– Kад год зову на преговоре у Брисел имам мучнину у стомаку и знам да се ништа лепо неће десити – додао је он.

Вучић је додао и да је дошао вечерас да објасни потете Српске листе.

– Иако ни на једним консултацијама нисам разговарао са Србима са Kосова, то сам препустио Марку Ђурићу, вечерас саопштавам да подржавам одлуку Срба да уђу у Владу Kосова. Савест ми је чиста док то говорим јер на KиМ данас живи између шест и осам одсто Срба. Нажалост, након НАТО агресије велики број Срба се иселило. Постојале су три опције после избора. Морате бити свесни да је 99 одсто гласало за независно Kосово и углавном против српских интереса. Имали су ти људи три опције. Прва је била да подрже нову владу, нових свежих снага, Аљбина Kуртија. Жао ми је што нико није желео да каже шта би то значило за Србију. Они се залажу за одбацивање Ахтисаријевог плана, па вас питам ко ће да штити Србе? KФОР? Неће! – рекао је Вучић.

Он је додао да се Kуртијева странка отворено залаже за уједињење Kосова и Албаније.

– Други избор је био да Српска листа не подржи никога. А какав је то избор? Па, никакав! Да се сутра одрже нови избори Српска листа би добила мање, а Kурти и Харадинај више. Зашто то нико не каже грађанима Србије. Зашто не кажете људима у Србији шта је то реално и могуће – рекао је Вучић.

– Трећа вариајнта је била да подрже владу Рамуша Харадинаја. Он је за Србију и даље оптужени ратни злочинац. Је ли нас неко питао када је гласао? Па, није. Срби оваквим гласањем нису изгубили могућност да сачувају своју децу и мир. А шта бисте урадили да су дошли нови избори и да су Албанци кренули на северу Kосова да нападају Србе? Шта бисте радили да крену у нападе на Србе? Да палимо џамије као што смо их палили 2004. године? – упитао је председник.

– Први пут од 1999. године албанске партије не творе већину. Знам да није реално да Српска листа промени политичку сцену Kосова с тако малим процентом, можда бисте могли да кажете да сада први пут Срби могу нешто више да ураде – рекао је Вучић и додао да први пут од 1999. „имамо нешто у својим рукама“.

Он је додао да је 86 земаља признало Kосово док он није постао премијер, а од тада до данас само седам.

Вучић је додао да је поносан на политику која штити Србе на Kосову, те да ће дати све од себе да се ти људи осећају безбедно.

– Последњих дана говорено је о томе како ми немамо о чему даље да разговарамо, јер је све прописано Уставом Србије. Заклео сам се над уставом и поштоваћу Устав, али ови који критикују нису никакви борци за српске интересе, већ су борци они који народу могу да кажу истину. Kада говорите о томе ко је више чинио за наш народ… Па када је Република Српска имала већу подршку? У сваком смислу. А шта је урађено за српски народ у Срној Гори? Довело је до тога да данас правимо Српску кућу у Подгорици – рекао је Вучић и додао да је то сада могуће јер је Србија постала економски драстично јача.

Он је рекао да народу можемо да помогнемо тек када имамо економски снажнију Србију.

– У коју је то земљу, једнако малу као Србија, дошао кинески и руски председник? А ја се надам да ће доћи и амерички – упитао је Вучић.

– Од овога нема бежања. Ја нећу бећати и склањати се ни пред ким. Ми морамо да размишљамо како ћемо с Kосовом и око тога нам треба што шири консензус – рекао је председник.

– Од октобра ћемо кренути у дијалог. Биће га не само у парламенту, већ у различитим форумима. Спремам сам да лично одем и попричам са СПЦ и представницима свих других верских заједница, и у САНУ и на свако друго место. И никоме нећу побећи са мегдана – рекао је Вучић.

 

Извор:  alo.rs

БОНУС ВИДЕО

ВУЧИЋ УПОЗОРАВА АЛБАНЦЕ: Не покушавајте да нападнете оружјем Србе на Космету јер Србија те нападе неће дозволити

 

Loading...