НЕКАДА ПОМОЋНИЦА НАТО ПАКТА, САДА ПРЕДСЕДНИЦА ХРВАТСКЕ: Шта се крије из Kолиндиног пута у Москву

Све што се тиче будуц́е посете Kолинде Грабар Kитаровић Москви треба сагледавати у контексту односа Русије и НАТО-а, а не односа Русије и Хрватске.

Не баш сјајне односе Србије и Хрватске поново је додатно оптеретила председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић најавом да ће председнику Русије Владимиру Путину поставити питање о – руско-српској војној сарадњи. На њену изјаву оштро је реаговао српски министар одбране Александар Вулин. Са друге стране, аналитичари сматрају да посету шефице хрватске државе Kремљу треба посматрати из ширег угла.

Од најаве да ће Србија купити од Русије војне авионе у Хрватској гори аларм. Званични Загреб забринут је због чињенице да ц́емо добити мигове-29, док хрватско ратно ваздухопловство тренутно има само мигове-21, који су више на ремонту, него у ваздуху.

Иако су највиши српски званичници, у првом реду председник Александар Вучић, истицали да ти авиони имају пре свега дефанзивну улогу и да служе за одвраћање других војних сила, страх код комшија је присутан.

Међутим, и поред те бојазни изјава хрватске председнице не иде у корист добросуседских односа.

Kолинда Грабар Kитаровић је, у интервјуу за загребачки Н1, најавила да ће то питање, којим задире у право Србије да води сопствену спољну политику, као и у међусобне односе Србије и Русије, покренути приликом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

На ту њену изјаву реаговао је за „Новости“ министар одбране Александар Вулин:

– Хрватска политика не може да превазиђе своје дубоке комплексе када је Србија у питању. Госпођа Грабар Kитаровић може са председником Путином да разговара о чему год да јој се дозволи, али о односима Србије и Русије не може.

Ово није први пут да се Грабар Kитаровић коментарише односе Београда и Москве. Између осталог је говорила да би Србија требало да поштује санкције западних земаља према Москви уз оцену да је Kремљ то заслужио због кршења међународног правног поретка. Такође, хрватска председница је говорила и о томе да Русија нелегитимно спутава интеграције земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО.

Управо у овом другом, аналитичари виде и циљ њене посете Москви.

Пошто на другачији начин НАТО није могао да дође до информација каква је дугорочна стратегија Русије на Балкану, према мишљењу Душана Пророковиц́а из Центра за стратешке алтернативе, хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровиц́ стављена је у позицију опипавања пулса Москви и процене како ц́е се даље Kремљ понашати на Балкану и у ком смеру ц́е иц́и руско-српски односи.

– Такође, сасвим је могуће да Грабар Kитаровићева буде особа која ће пренети одређену поруку Путину. На пример, понуда типа: уколико Русија настави са ширењем војне сарадње са Србијом, онда ће вероватно и НАТО много више инвестирати у Хрватску и Албанију – рекао је Пророковиц́ за Спутњик.

Све што се тиче будуће посете Kолинде Грабар Kитаровић Москви треба сагледавати, сугерише Пророковић, у контексту односа између Русије и НАТО-а, а не у контексту односа Русије и Хрватске.

– Треба имати у виду са које позиције је Грабар Kитаровићева дошла на функцију председника Хрватске. Пре тога је била помоц́ник генералног секретара НАТО-а. Цела та прича покушаја вршења притиска на Русију или долажења до одређених података је у том контексту – подвлачи Пророковић.

 

Извор:  Telegraf.rs

БОНУС ВИДЕО

Хрватска председница се „увлачи“ америчком председнику