ДАЧИЋ ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Причају да Руси желе прекрајање граница, а заборављају…

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је да постоји уска веза између проширења ЕУ и очувања безбедности, те да је политика проширења пресудна за стварање отпорнијег региона.

Он је на конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија — изазови и дилеме“, у организацији Центра за спољну политику и Амбасаде САД, рекао да само кроз заједничке одговоре можемо постићи решења за проблеме са којима се суочава Европа.

Истовремено је констатовао да се ЕУ данас суочава са кризом идентитета и да увек треба имати на уму да је настала као мировни пројекат и пројекат интеграција.

„Верујемо да ЕУ може да настави да буде успешан пример другима и зато са посебном пажњом пратимо све иницијативе које се покрећу у оквиру реформског процеса Уније“, објаснио је Дачић.

Однос Србије са НАТО-ом, како је казао, деликатан је због наслеђа прошлости, пре свега због бомбардовања без овлашћења УН.

Међутим, додао је да Србија, имајући у виду заједничке интересе, учествује у Програму партнерства за мир.

Такође је подвукао да Србија спроводи политику војне неутралности што значи да нема намере да постане чланица НАТО-а или било којег другог војног савеза.

„Иако поштујемо различита мишљења у региону, наша војна неутралност не представља препреку за продубљивање сарадње са НАТО-ом. Војна неутралност не значи изолацију или самозадовољност, у данашњем свету такав изолационизам је превазиђена опција“, нагласио је Дачић.

Такође је рекао да неутралност не значи ћутање и нереаговање на кршења међународног права и заједничких вредности, као што је претходно казао амерички амбасадор Кајл Скат.

Дачић је указао да то најбоље доказује пример чланства Косова у Унеску.

„Швајцарска, која је неутрална земља, гласала је за чланство Косова, а Монголија, која претендује да буде неутрална, била је уздржана и оправдала је то политиком неутралности, што са нашег аспекта није неутралност“, навео је он.

Loading...