ШЕШЕЉ ИЗЈАВОМ О ДЕЦИ МИГРАНАТА ЗАПАЛИО СРБИЈУ: Огласили се министри, посланици – за и против

Лидер СРС Војислав Шешељ обрушио на децу миграната, која од ове године похађају основне школе у Србији као редовни ђаци, оптуживши их да ће упропастити образовни ниво наставе.

Политичари осуђују ове изјаве називајући их расистичким.

– Из све снаге подржавам протесте родитеља школараца који протестују против укључивања деце избеглица у редовна оделења наших школа – написао је Шешељ на Твитеру и оптужио децу миграната да ће упропастити образовни ниво наставе.

– Ми Срби немамо расних предрасуда, али деца странаца не знају српски језик и њихово учешће упропастиће сваки образовни ниво наше наставе – истакао је он и наставио у започетом стилу.

– О смештају избеглица и школовању њихове деце бригу треба препустити надлежним органима Уједињених нација. Ми немамо новца ни за нашу децу – навео је вођа радикала и позвао родитеље да наставе са протестима.

Министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић казао је за “Ало!” да су протести због уписа деце миграната у школе у Србији у супротности са законом и навео да су пре свега нељудски.

– Због тога желим да подсетим све, па и господина Шешеља, на права која су сваком детету које се нађе у овој земји загарантована. Подсећам на Устав, као и Закон о забрани дискриминације, а лидеру радикала, поручујем да је он, као и сваки грађанин ове земље, дужан да поштује Устав све законе наше земље. Позивам све да искажу пре свега хуман приступ према свим људима која су се због великих невоља, рата и страдања, нашла хиљадама километара далеко од својих домова. Српски народ и Србија увек су били хумани, то је део наше традиције – поручио је Ђорђевић.

Министар просвете Младен Шарчевић истакао је за “Ало!” да свако има своју памет и осећај.

– Децу волим и не могу да будем неко ко нема душе, чије год да је дете у питању. То је мој став према животу, а свако има право на свој – казао је Шарчевић.

Председник Одбора за људска права Мехо Омеровић је навео да скандал мајстор српске политичке сцене наставља са препознатљивом политиком мржње.

– Забрањивати деци избеглица да се укључују у наставни систем, да похађају основне школе као редовни ученици, а то образлагати тврдњом да “ће то упропастити сваки образовни ниво наше наставе” је чист расизам и говор мржње. А да су то деца например страних амбасадора да ли би и то било упропашћавање образовног нивоа? Срамотна и скандалозна изјава која говори о његовом односу према тој несрећној деци! Шта су му та недужна деца крива? Срам да га буде!!! – казао је Омеровић.

Посланица Санда Рашковић Ивић навела је за „Ало!“ да је тој деци живот довољно тежак и да га не треба додатно компликовати.

– Мени избегличка деца не сметају које год вере или расе била. Тој је деци живот довољно тежак и нема потребе да им га даље компликујемо. УНХЦР и међународне организације треба да финансијски много више помажу бригу о избеглицама из афричких и азијских земаља у Србији – истакла је она.

Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић је истакла да је школовање те деце заједно са нашом најмање што ова држава може да учини.

– Грађани Србије најбоље знају како је када се нађеш у туђини где не знаш језик и културу, где си побегао да спасеш породицу од ратне стихије и у том смислу је школовање деце заједно са нашом најмање што ова држава може да учини да би та деца имала имитацију нормалног детињства. Држава мора да помогне нашим грађанима и новим ђацима да се на најбољи могући начин преброди страх од непознатог како та деца не би носила и терет одбачености на сву муку која их је снашла – казала је за „Ало!“ Трипићева.

 

Извор: Ало – Демира Рамадани

БОНУС ВИДЕО

ШЕШЕЉ: Никада никог нисам издао

https://youtu.be/BUSeLh5kCNQ

Loading...