НАЈНОВИЈЕ САЗНАЊЕ: Александар Вучић заједно са Трампом о косовском дијалогу

Председник Србије Александар Вучић настојаће да крајем септембра иницијативу о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији предочи и америчком председнику Доналду Трампу.

Вучић наредне недеље путује у Њујорк, на Генералну скупштину УН, на чијим маргинама би требало да се накратко сретне и са првим човеком САД.

Овај сусрет, шеф државе искористиће да отвори тему Косова и изнесе идеју о постизању консензуса у Србији о овом питању.

Косовски чвор биће главна тема и разговора са европском шефицом дипломатије Федериком Могерини и француским председником Емануелом Макроном, који су такође планирани током Вучићевог боравка на Ист Риверу.

Влада уз председника

Премијерка Ана Брнабић поручила је јуче да ће Влада Србије логистички подржати дијалог о КиМ, који је иницирао председник Вучић. Она је најавила да ће ускоро бити формирана радна група са представницима кабинета председника Србије, која ће организовати округле столове широм земље.

– Унутрашњи дијалог о КиМ веома је важан за проналажење одрживог решења за то питање – рекла је Брнабићева, која је нагласила да Српска листа има пуну подршку Владе и да је њихова одлука да уђу у владу у Приштини одговорна.

Дијалог на више нивоа

Вучић је најавио да ће од октобра почети нова фаза дијалога о Косову, који ће бити институционализован и вођен на више нивоа. Тренутно се у врху власти разматрају најбољи модалитети организовања широких консултација у које би били укључени све релевантне институције, појединци, странке, цивилни сектор, али и грађани.

Према нашим информацијама, након формирања радне групе, што би требало да се оконча у наредних десетак дана, биће направљен план организовања дебата у градовима широм Србије. Паралелно са тим, Вучић је спреман, како је поручио, да разговара са свима, и са СПЦ и САНУ.

Иницијатива шефа државе наишла је на позитивне реакције у дипломатским круговима. Амбасадор САД Кајл Скот оценио је да је иницирање дијалога одличан потез:

– Сви сегменти друштва треба да се изјасне о најважнијим проблемима земље, а у томе су односи са Косовом веома битни.

Подршка Меркелове

Диајлог Београда и Приштине је један од кључних корака за јачање европске перспективе Косова, поручила је јуче немачка канцеларка Ангела Меркел.

Немачка канцеларка поручила је лажној влади самопроглашене државе Косово да ће морати да разговарају са Србијом и реше друге бројне проблеме.

– Пред вашом владом стоје важни и тешки задаци – изградња правне државе, побољшање економске ситуације, дијалог са Србијом, демаркација границе са Црном Гором и борба против корупције и организованог криминала.

 

Извор: Srbija Danas / Novosti

БОНУС ВИДЕО

Вучић косовским Албанцима: Заборавите да сте велика сила