ПОЛИТИЧКИ САВЕТНИК НАТО-а: Србија одређује у ком смеру ће ићи партнерство с НАТО

Политички саветник за Србију у Одељењу за политичка питања и безбедносну политику у НАТО Кнут Кирсте изјавио је да НАТО у потпуности поштује суверени избор Србије да буде војно неутрална.

Политички саветник за Србију у Одељењу за политичка питања и безбедносну политику у НАТО Кнут Кирсте изјавио је да НАТО у потпуности поштује суверени избор Србије да буде војно неутрална и поручио да је на Србији да одреди у ком смеру ће се кретати њено партнерство са Алијансом.

Он је додао да је Србија важан партнер за НАТО у региону Балкана и оценио да је она кључна за регионалну стабилност.

„Због тога сарађујемо са Србијом. Коначно, наше партнерство је добро за Србију и добро је за Алијансу“, рекао је Кирсте у интервјуу за портал Јуропијен Вестерн Балканс и Танјуг.

Указао је да НАТО и Србија већ сарађују у различитим областима, укључујући реформу националних безбедносних снага и институција, научну сарадњу везану за безбедност и јавну дипломатију.

„Узимајући то у обзир, видим пуно потенцијала за јачу практичну и политичку сарадњу. НАТО је отворен за овакав развој, али је првенствено и коначно на Србији да сама одреди у ком смеру ће наше партнерство ићи“, рекао је Кирсте који је недавно у Београду учествовао на конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија – Изазови и дилеме“ коју је организаовао Центар за спољну политику.

Као један од аспеката у којем види потенцијал за унапређење партнерске сарадње Србије и НАТО наводи заједничке напоре у изградњи стабилности у кризним подручјима.

На пример, додаје, НАТО и Србија разматрају рад на изградњи капацитета ирачког војног медицинског особља.

„Ирак би дефинитивно могао имати користи од дугогодишњег искуства Србије у војној медицини. Такође, морамо да радимо заједно у домену информисања јавности, тако да наше јавности могу имати одговарајуће разумевање о Алијанси и природи нашег партнерства и да се погрешна схватања могу превазићи. Наше партнерство може се развијати на начин сличан нашем односу сарадње са другим неутралним земљама попут Шведске, Финске или Аустрије“, рекао је Кирсте.

Оценио је да је Војска Србије значајно побољшала степен интероперабилности захваљујући учешћу у концепту оперативних способности НАТО.

„Кроз овај програм, Алијанса поставља стандарде за интероперабилност и помаже партнерима да се припреме за међународне мировне операције. Кроз НАТО, стотине српских војника и официра стекли су обуку и похађали курс за изградњу капацитета, који данас помажу Србији да пружи вредан допринос мировним мисијама УН и ЕУ. Наш тренинг такође помаже да особље Србије буде безбедније у току таквих мисија“, рекао је Кирсте.

Loading...