БРИТАНЦИ НАПРАВИЛИ СПИСАК НАЈГЛУПЉИХ ПОЛИТИЧАРА: Трамп, Буш, Џонсон, Берлускони . . .

Амерички председник САД Доналд Трамп, кога многи сматрају и великим бизнисменом, преговарачем и државником, могао би да се сматра и истраживачем, јер је свету представио нову државу – Намбију.

Трамп је можда мислио на југозападну афричку државу Намибију, али је дефинитивно рекао Намбија и то два пута – други пут је чак написао на Твитеру, преноси британски ББЦ.

Ипак, он није први политичар, чак ни први амерички председник који се јавно збунио у вези географије.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон је чак можда направио и већу грешку, говорећи о Африци као држави.

Он је прошле године, у говору одржаном на конференцији конзервативаца навео да је „очекивани животни век у Афирици порастао запањујуће, пошто је та земља постала део глобалног економског система“.

ББЦ подсећа да је Африка континент сачињен од 55 држава.

Бивши амерички председник Џорџ Буш помешао је Аустрију и Аустралију 2007. године.

За време говора на бизнис форуму у Аустралији, Буш је са тадашњим аустралијским премијером Џоном Хауардом говорио о „аустријским трупама у Ираку“.

Аустрија није имала војску на Блиском истоку, а Хауард је посетио аустралијске снаге у Ираку.

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони је 2004. је направио сличну грешку мешањући Словенију и Словачку.

Током заједничке конференције са тадашњим словеначким премијером Антон Ропом, Берлускони је рекао да је веома срећан „што је ту са премијером Словачке“.

Након тога, словеначка делегација је замолила новинаре да у својим извештајима не помињу ту збрку.

Ове две земље мешао је и Буш, а колико збрке стварају Словенија и Словачка говори и чињеница да су некада дипломате имале обичај да се састају на месечном нивоу само да би разменили мејлове који су отишли на погрешну адресу.

И на крају, пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски, који је такође „измислио државу“.

Он је раније ове године након састанка Савета безбедности УН рекао да се састао са званичницима скоро 20 земаља, укључујући неке земље са Кариба „по први пут у историји наше дипломатије као што су Белизе и Сан Ескобар“.

Пољско Министарство спољних послова тврдило је да је Вашчиковски помешао назив и да је мислио на државе Сент Китс и Невис, која се на шпанском зове „Сан Кристобал и Невис“.

Иако је објашњено, интернет је одлучио да награди Сан Ескобар мало дужим публицитетом, а појавио се чак и Твитер профил те измишљене државе, као и туристичка кампања.

ББЦ наводи да географија светским лидерима изгледа није јача страна и додаје да државама Намбији, Сан Ескобар и Африци жели срећу у дипломатији.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs

БОНУС ВИДЕО

Шешељ у Скупштини и песма о Трампу на српском

Loading...