ПРЕСУДА ЗЛОЧИНЦУ НАСЕРУ ОРИЋУ: Породице убијених у страху, босанско правосуђе ОПЕТ ЋЕ ДА СЕ НАРУГА СРПСКИМ ЖРТВАМА!

Суд БиХ изрећи ће у понедељак пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине у Братунцу и Сребреници, као и још три пресуде за злочине у Оџаку, Мостару и Фочи.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије Босне и Херцеговине (АБиХ), су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности, преноси Фена.

Чланови породица погинулих српских бораца и убијених цивила из Сребренице и Братунца очекују да ће Суд БиХ у понедељак коначно показати да је непристрасан и да ће Насеру Орићу изрећи максималну затворску казну за злочине које је лично починио и за оне који су почињени под његовом командом над Србима у ове две општине, преноси РТРС.

Председница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је да би природно и нормално било да Орић буде осуђен на доживотну робију за све почињене злочине у и око Сребренице и околини Братунца.

– Знајући у каквој земљи живимо и како ради правосуђе БиХ, може се поново десити да дође до срамотне пресуде и ругања правосуђа српским жртвама као у више случајева до сада – рекла је Филиповићева и додала да је разлог за њену и сумњу великог броја породица несталих и погинулих досадашњи однос Тужилаштва и Суда БиХ према српским жртвама и њихова пристрасност приликом изрицања пресуда, али и оптужница којом је Орић оптужен за само три појединачна случаја убиства заробљених српских бораца.

– Познато је да су под његовом командом и уз његово лично учешће почињени бројни злочини у селима око Сребренице и Братунца, као и у сребреничким логорима. Убијено је више стотина жена, ђеце и непокретних старих и слепих особа, а он је оптужен само за три случаја што говори о односу Тужилаштва према српским жртвама – указује Филиповићева.

Према њеним речима, оптужница против Орића морала је бити много шира и обухватнија јер нико још није процесуиран за око двије хиљаде убијених Срба из ове двије општине, од којих су око половина били цивили.

Loading...