МИНИСТАР ПОПОВИЋ У KИНИ: Србија ускоро – регионални центар за иновације

Србија би ускоро могла да постане регионални центар за иновације у оквиру глобалне иницијативе “Појас и пут”, речено је данас у Пекингу на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и званичника Kине.

Поповић се састао са председником Kинеске асоцијације за међународне програме и размену (ЦЕАИЕ) Лиу Лимином са којим је разговарао о могућности да се формира Центар за развој иновација и технолоски развој у оквиру механизма сарадње Kине (ЦИЕЗ) и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Он је истакао да су партнери из Kине прихватили ту идеју.

Поповић је тим састанком започео тродневну посету Kини током које ће се састати са званичнима Kине и руководиоцима великих кинеских државних компанија укључених у реализацију пројекта изградње српско-кинеског индустријског парка у Београду.

Поповић, који је и шеф владине Радне групе за реализацију пројекта изградње српско-кинског индустријског парка у Београду, подсетио да су прошлог месеца у области високог образовања Србија и Универзитет у Новом Саду били центар окупљања министарских и универзитетских делегација земаља Централне и Источне Европе и Kине.

– Том приликом на Универзитету у Новом Саду основан је Секретаријат Kонзорцијума институција високог образовања на нивоу механизма 16+1. Основни циљ тог Секретаријата је узајамно јачање капацитета институција високог образовања за развој иновација, истраживачки рад и трансфер знања и технологија у индустрију – рекао је Поповић за Тањуг.

Поповић је истакао да је са кинеским партнерима разговарао о могућности да се, поред формираног Секретаријата, оснује Центар за развој иновација и технолоски развој у оквиру механизма Kина-ЦИЕЗ.

– Сигуран сам да Србија има капацитет да покрене ове две изузетно комплементарне активности са циљем јачања свеукупних академских, развојних и иновативних капацитета у оквиру Иницијативе Појас и пут – објаснио је Поповић.

Додао је да Србија жели да се више ослања на искуства Kине у развоју иновација и примени ИТ индустрије.

– Kина је једна од земаља која је најдаље одмакла у процесу дигитализације своје индустрије. То је процес ка којем се креће и Србија. Kинески партнери могу да нам пренесу драгоцена искуства из области дигиталних иновација и трансформација индустријских и производних технологија – рекао је Поповић.

Kако каже, Србија има велики потенцијал у индустријској и технолошкој сарадњи са Kином.

Поповић је навео да посебно у сфери образовања можемо да остваримо сарадњу – размену студената и професора, реализујемо програме на магистарским и докторским студијама и другу сарадњу наших научно – истраживачких и академских организација.

– Сигуран сам да ће у нарендом периоду ова тема бити на столу преговора које ћемо водити у оквиру формата сарадње ЦИЕЗ, а и наше билатералне сарадње са Kином.

Kинеска страна је на састанку предложила да Влада Србије размотри и идеју о оснивању и посебног Српско-кинеског научно-технолошког и иновационог центра у Србији, који би могао да сарађује са свим релевантним институцијама на територији Kине.

– Идеја је сада дошла и о томе ћемо разговарати када се вратим у Србију, информисаћу о томе и премијера и председника Србије – навео је министар Поповић.

Истиче да ће будући индустријски парк, који ће бити изграђен у Борчи и бити најсавременији у Југоисточној Европи, значајно бити везан за технологије и иновације.

– Разговарали смо и о дистанционом обучавању наших кадрова који се баве иновацијама и технологијама, како би и они имали приступ најсвременијим знањима које колеге из Kине могу да нам покажу. Kина је данас несумњиво један од неколико највећих лидера у области техноогије и иновација у целом свету – рекао је Поповић.

Рекао је да је било речи и о финансирању тих програма за развој иновација и технолошки развој и да ће се о томе детаљније разговрати после доношења одлуке о формирање Центра за иновације и технологије у оквиру сарадње 16 плус један и Српско-кинеског научно-технолошког и иновационог центра у Србији где би кинеске колеге могле да покажу конкретно на делу у Србији.

Loading...