ПОЗИВ ЗА СВЕ АЛБАНЦЕ: Тирана повукла потез који открива паклену намеру

Еди Рама Албанце на Космету и Албанце у Албанији третира као народ који живи на једној територији, која треба да буде јединствена, и то је порука која ће сигурно бити на тај начин схваћена и код Албанаца у Македонији и код Албанаца у Црној Гори и код Албанаца на југу Централне Србије.

Беса Шахини, Хајрула Чеку, Валбуна Шујаку и Иљирјани Бајрактари су четири Албанца са Косова од 33 заменика министра у новој Влади Албаније, па саговорници Спутњика то тумаче као још једну у низу провокација тамошњег премијера Едија Раме.

„Рама је задужен за провокације, то је његов ниво у међународним односима“, каже за Спутњик историчар Александар Павић и додаје да је он „провокатор кад треба да се подигне температура, али срећом нема снаге да интегрише Косово“.

НАТО оком, Рама скоком

„Албански премијер таквим потезима показује да је заговорник ’велике Албаније‘ и да Албанија као држава има великоалбанске претензије. Притом, треба исто тако имати на уму да Рама то никад не би урадио без зеленог светла својих покровитеља, газда, НАТО-а на првом месту и САД, али и других битних поборника ’велике Албаније‘“, напомиње Павић.

И за Милована Дрецуна, председника Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију ово је тешка провокација Едија Раме упућена Србији.

„Рама већ у више наврата најављује некакав процес уједињења Албанаца који живе на Косову и Метохији и оних који живе у Албанији ако Косово буде ометано, како он каже, на путу ка ЕУ. Тиме показује великоалбанске аспирације којих никако да се ослободи“, истиче Дрецун за Спутњик.

Рама се, оцењује Дрецун, понаша као политичар који није дорастао ситуацији, јер са једне стране стално говори о стабилизацији, о добросуседским односима, о економској сарадњи са Србијом, а са друге стране повлачи потпуно превазиђене анахроне великоалбанске потезе и тиме ремети стабилност и односе са Србијом.

Loading...