БЕЖАНИЈА ИЗ УНЕСКО: После САД и Израел најавио да напушта ову организацију! (ФОТО)

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је наредио да започну припреме за повлачење из УНЕСКО након што су Сједињене Државе најавиле повлачење из међународне организације.

Раније данас Стејт Департмент је саопштио да САД излазе из УНЕСКА, а одлука да се изађе из из ове организације повезана је са дуговањима за чланство, потребом реформисања и антиизраелском политиком.

„Одлука није донета олако већ осликава забринутост САД у вези са кључним областима УНЕСКО-а“, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Израела при УН Дани Данон изјавио је данас да одлука САД да се повуку из Унеска представља „цену која се плаћа због дискриминације Израела“, док председавајући горњег дома руског парламента Константин Косачев сматра да такав потез приличи „одметничкој држави“.

АФП преноси да је Данон у саопштењу навео да одлука Вашингтона означава „нову еру“ у УН, након што је Стејт департмент навео да је одлука делом изазвана због „сталне пристрасности у Унеску усмерене против Израела“.

Агенција подсећа да се Вашингтон противи било каквом потезу тела УН ка признању Палестине као државе, пошто верује да пре тога мора да буде постигнут мировни споразум на Блиском истоку.

ТАС С преноси да је председавајући руског Савета федерације Косачев, реагујући на потаз САД, оценио да је „у низу одлука о напуштању сопствених међународних обавеза, овај потез делује посебно срамотно“.

„Он би више одговарао некој одметничкој држави, а не одговорној глобалној сили, каквом се САД стално представљају. Ова одлука неће донети добра САД, а Вашингтон је озбиљно оштетио сопствену тврдњу за глобалним моралним лидерством“, написао је Косачев на Фејсбуку.

 

Извор: Kurir.rs / rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Да ли је Скот заборавио дипломатске манире ?

Loading...