ОШТРА ПОРУКА УКРАЈИНЕ ВЛАДИ СРБИЈЕ: Ево зашто објављујемо имена 300 СРБА У ПУТИНОВОЈ ПАРАВОЈСЦИ

Олександр Александрович, украјински амбасадор у Србији, каже за „Блиц“ да је објављивање идентитета Срба који ратују у Путиновој плаћеничкој војсци „Вагнер“, одговор украјинскг државног врха на „одсуство било какве реакције Владе Србије“.

„Блиц“ је данас први објавио иницијале и фотографије неколико држављана Србије који ратују на страни проруских побуњеника на истоку Украјине. У питању су шесторица Срба, а украјинска безбедносна служба (СБУ) објавила је комплетне њихове податке укључујући име и презиме, датум и место рођења, број пасоша и нецензурисане фотографије. Према речима амбасадора Александровича, у питању је тек почетак, односно да ће Украјина наставити да објављује податке српских плаћеника којих, према њиховим проценама, у Донбасу ратује око 300.

– Важно је то што је та информација била званично послата српском тужилаштву још раније. Имате законе против свакаквих плаћеника у свакој земљи, али досад ниједан није био осуђен. Дакле, ово објављивање је наша реакција на одсуство рекације Владе Србије – рекао је амбасадор за „Блиц“.

За сада су објављени подаци о А.М. (25), родом из Ваљева, Д.М. (49) из Шапца, Д.Л. (38) из Тузле (БиХ), З.П. (26) из Ваљева, Н.С. (44) из Добоја (БиХ) и Д.С. (37) из Бановића (БиХ).

Украјински амбасадор додао је да му је веома жао због учешћа Срба у конфлитку на истоку њихове земље.

– Мени као амбасадору је веома жао да толики број Срба ратује против Украјинаца који вам нису ништа лоше никад учинили. Ипак, не верујем да чак и овај број репрезентује читав српски народ. у Србији постоји закон да сваки плаћеник који се бори у другој земљи мора да буде кажњен. Нажалост, још нисам чуо ни за један случај да се то десило у Србији, да је неко кажњен због ратовања у Украјини. Примера ради, један Британац добио је пет година затвора – додао је амбасадор.

Говорећи о тренутном стању на истоку земље, амбасадор каже да се оно није битно променило упркос свим досадашњим преговорима укључујући и последњи одржан у Београду.

– Ми се у Украјини надамо да ће Америка дати додатни имплус, уз ове преговоре Суркова и Волекра, за решавање проблема. То је само још један начин да заједно решимо проблем. Да ли ће они донети одмах и диркетно неке резултате, то не знамо. Добили смо закључке састанка, нисам чуо ништа ново, лично ја, али то не значи да не постоји. За сада, чули смо коментаре и господина Волкера и господина Суркова да имају оптимизам, али видећемо. Не могу да откривам детаље – каже украјински амбасадор.

Он напомиње, пак, да се позиција Американаца, што је више пута поновио и сам Волкер, потпуно поклапа са украјинским ставовима.

Како је Блиц раније писао, страни плаћеници долазе у Донбас преко појединих руских компанија. Француз Виктор Лента (28), који је ратовао на страни проруских побуњеника, рекао је за ББЦ да искуснији борци врше обуку регрута.

– Један од наших основних задатака јесте да обезбедимо тренинге за регруте који пристижу из Западне Европе. Русија је последњи бастион против либерлане глобализације која је утицала на губитак националних вредности и суверенитета – рекао је Лента.

Још један његов сународник говорио је за британске медије, али са супротне стране нишана.

– Борио сам се и у Колумбији и у Хрватској. Свакодневно добијам имејлове од добровољаца из Европе који би да се прикључе – рекао је Гастон Бесо (50), припадник украјинске паравојне формације Азов која има 3.500 чланова. У Азову је ратовао и Хрват Мирослав Машчић који је пре две године изјавио да “помаже Украјинцима у одбрани суверенитета”.

 

Извор: .blic.rs

БОНУС ВИДЕО

Дипломатски скандал у односима Београда и Кијева

Loading...