РАМА КУКА НА САВ ГЛАС: Русија користи везу са Србијом као пиона у шаху

Рим — Премијер Албаније Еди Рама је за италијанску „Републику“ рекао Русија користи „везе са Србијом скоро као пиона на шаховској табли“.

Рама је рекао и рекао да између турског и руског утицаја на Балкану постоји „важна разлика“ у томе што Турска „не покушава да намеће ништа балканским земљама“.

Он је навео да је са Србијом могућа сарадња и поред тога што је „Косово тачка неслагања“.

Упитан зашто је Балкан стално на мети Русије, Турске, аутократских сила које као да ту спроводе део својих геополитичких ривалитета, Рама је казао:

„Постоји важна ралика, по нашем мишљењу, између Турске и Русије. Ми Албанци Турску видимо као државу региона, који покушава да игра своју улогу без покушаја наметања било чега балканским земљама“.

Рекао је и да је Турска „земља која је везана за евроатлантску перспективу“.

„Русија има везу са Србијом, са словенским светом, али користи ту везу као да је у питању пион на шаховској табли руских геостратешких интереса“, оценио је Рама.

Он је на питање да објасни шта значи његова тврдња да се након ратова 90-их година прошлог века балканске земље трансформишу „из непријатеља у суседе“ и какав однос Албанија има са Србијом, подсетио да је „пре четири године био први албански премијер који је посетио Београд од 1946“ и да је „председник (Србије Александар) Вучић био први који је дошао у Албанију за последњих 60 година“.

„Радимо на амбициозном плану са циљем укидања царинских стопа, олакшавања трговине и то ће нам корак по корак помоћи у превазилажењу наших разлика и решавању наших спорова. Косово је тачка неслагања, али се бавимо тиме, можемо са сарађумемо“, казао је Рама.

Он је рекао да „Албанија и Албанци остају земља и народ најнаклоњенији Европи“.

„И то није само зато што желимо да постанемо пуноправни члан политичког и економског блока који осећамо као свој дом и који ће помоћи нашем развоју, нашој стабилизацији. То је и зато што је Балкан и даље регион у којем је сећање на европске ратове и даље живо. Историја може да се понови, а ЕУ је настала и дугује свој успех томе што је гарантовала европским народима мир и просперитет незабележен у прошлости“, навео је албански премијер.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Пожари у Калифорнији: Број мртвих расте, вјетрови све јачи

Loading...