СТРАХ ОД КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Ово је прави разлог зашто је Тачи љут на Запад

Такозвани председник Косова лако би могао да се нађе на оптуженичкој клупи Специјалног суда за ратне злочине ОВК, уколико међународна заједница одлучи да га пусти низ воду.

Дил који је Хашим Тачи очигледно направио са међународном заједницом око услова под којима је дао свој пристанак за формирање Специјалног суда за злочине које је починила ОВК, очигледно је пао. Тачи је ово и јавно признао, што наводи на помисао да је, ако је постојао дил за оснивање суда, могуће да је постојало и неко „лично“ обећање које је добио да се неће наћи на клупи овог суда.

Да ли је ово прави разлог Тачијевог напада на међународну заједницу?

Политиколог из Приштине Бехљуј Бећај за Спутњик каже да је питање формирања Специјалног суда завршено, а промену Тачијеве реторике према Западу тумачи као личну одбрану.

„Његова реакција је више плод властите одбране него што је то реакција која ће утицати на промену рада међународног суда или промену имена људи која се сумњиче за претпостављена кривична дела. Он је заправо хтео да брани себе оптужујући међународну заједницу, и то је његов стил да примењује обрнуту тезу“, оцењује наш саговорник.

Тачи има разлога за страх да би међународна заједница могла лако да га „пусти низ воду“, с обзиром на то да је именом и презименом поменут у извештају европског посланика Дика Мартија као један од главих вођа терористичке ОВК, која је починили ратне злочине над Србима на Косову, а на основу чијег извештаја је и успостављен овај суд.

Наш саговорник каже да управо та чињеница у којој, како каже, Тачи има главну улогу, наводи на помисао да се такозваном председнику Косова „љуља тло под ногама“.

„Не видим логику да главни протагониста не буде и актер претпостављених кривичних дела, а да буду осумњичена нека лица која су другоразредног или трећеразредног карактера“, претпоставља наш саговорник.

Бећај не верује у истраживања по којима је чак 51 одсто Албанца са Косова спремно да протестује уколико Специјални суд подигне оптужнице против припадника ОВК. Ово је, тврди он, такође део Тачијеве „представе“, како би релативизирао однос суда према њему.

Loading...