УДАРНА ВЕСТ! Американци излазе из УНЕСКА

Сједињене Америчке Државе повлаче се из светске организације за заштиту историјске и културне баштине, Унеска, због неслагања око односа према наслеђу које се налази на палестинским територијама, јављају агенције. Одлука САД да се повуче из Унеска представља губитак за породицу УН и мултилатерализам, саопштио је Унеско.

Стејт департмент је обавестио генералну секретарку Унеска Ирину Бокову у вези са америчком одлуком да се повуче из те организације и успостави сталну посматрачку мисију при Унеску, саопштио је Стејт департмент.

Вашингтон наводи да ова одлука није била лака, као и да осликава америчку бригу за стање у овој организацији, потребу за реформама Унеска и константан антиизраелски однос те организације.

„Изражавам дубоко жаљење због одлуке САД да иступи из Унеска“, навела је генерална секретарка те организације Ирина Бокова.

Стејт департмент је, даље, навео да САД жели да остане укључен у рад у Унеску као посматрач и на тај начин допринесе важним питањима којима се бави та организација.

Америка ће из Унеска иступити 31. децембра, наводи Стејт департмент.

Американци су, још 2011. године престали да уплаћују средства у буџет Унеска у знак протеста због примања Палестине у пуно чланство у тој организацији.  Од тада, „дуг“ САД према Унеску достигао је 542 милиона долара.

Администрација председника САД Доналда Трампа у предлогу буџета за наредну фискалну годину није имала ставку која предвиђа могућност укидања рестрикција на финансирање Унеска, наводи АП.

Loading...