АМЕРИ ЖЕЛЕ ДА ИЗАЗОВУ ХАОС: САД стварају систем муњевитог глобалног удара, Русија рањива

Члановима делегације Министарства одбране Русије нису издате америчка визе, које су им биле потребне како би учествовали на конференцији војних званичника Русије и Кине у УН, саопштио је представник Министарства одбране Русије Александар Јемељанов током конференције у светској организацији.

„Делегација Генералштаба Оружаних снага Русије, укључујући генерал-потпуковника Андреја Третјакова, није добила визу за улазак у САД“, изјавио је Јемељанов.

Он је додао да јачањем противракетне одбране САД покушавају да створе услове за коришћење нуклеарног оружја са минималним трошковима, што може да доведе до озбиљних последица.

„Амерички ПРО подстиче повећање потенцијала ракетних средстава у свету и изазива нову трку у наоружању“, додао је он.

Јемељанов је додао да амерички радари покривају практично читаву територију Русије.

„Амерички стационарни радари за ракетно-нуклеарни напад покривају све могуће путање летова руских балистичких ракета“, каже руски војни званичник.

Јермељанов је указао да америчке извиђачка средства ПРО могу, не само да открију старт руских ракета, већ и да издају команду за пресретање њихових бојевих глава.

Он је додао да су САД распоредиле 60 ракета пресретача у Европи и још око 150 на Пацифику.

„Према нашим проценама, до 2022. године биће више од 1.000 противракета америчког система ПРО, а у будућности тај број може да превазиђе број бојевих глава руских интерконтиненталних ракета. Такав број средстава ПРО представља претњу за руски потенцијал обуздавања, посебно узимајући у обзир сталну модернизацију комплекса ПРО“, рекао је Јемељанов.

Пентагон је почео да ствара перспективне комплексе муњевитог ненуклеарног глобалног удара, који ће решавати исте задатке као и нуклеарне снаге, казао је он.

„Реализујући концепцију заједничког коришћења офанзивног и одбрамбеног наоружања, Пентагон је почео да ствара перспективне ударне системе муњевитог глобалног удара.“

Руски војни званичник је саопштио да је амерички ПРО претња по безбедност међународне космичке делатности и да спречава постизање договора о неширењу оружја у космосу. Он је нагласио да Министарство одбране Русије очекује пораст информационих могућности америчких ПРО као резултат јачања нискоорбиталног система откривања балистичких ракета.

У УН је одржан брифинг војних званичника Русије и Кине о проблемима распоређивања америчких глобалних система ПРО. Русију су на том састанку представљали њени војни званичници у УН.

Према речима Јемељанова, на састанак је требало да дође делегација Генералштаба Оружаних снага Русије предвођена саветником начелника Генералштаба Оружаних снага Русије и првим замеником министра одбране Русије, генерал-потпуковником Андрејом Третјаковом.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Амерички ракетни систем „ТХААД“

Loading...