ЕРДОГАН: Ако Бог да, производићемо С-400 заједно са Русијом!

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да нема никаквих проблема око планиране куповине руских ракетних система земља-ваздух С-400 и да се са Русијом разговарало и о систему С-500, објавили су турски медији, преноси Ројтерс.

Наведено је да је Ердоган то казао новинарима у авиону приликом повратка са путовања у Украјину и Србију.

Лист „Хабертурк“ је навео да је турски председник казао да неће бити заједничке производње у првој фази набавке С-400, али да би у другој фази то могло да се промени.

– Ако Бог да, предузећемо кораке у заједничкој производњи. У разговорима које водимо са Путином ми не размишљамо да станемо када су у питању С-400. Разговарали смо и о С-500 – цитирао је овај дневник Ердогана.

Ројтерс наводи да је руски систем противаздушне одбране С-500 још увек у фази развоја.

Агенција подсећа да је одлука Анкаре о куповини система С-400 у појединим западним престоницама виђена чин пркошења према НАТО, с обзиром на напетости између Алијансе и Русије по питању Украјине и Сирије.

Наводи се да је руско-турски споразум изазвао забринутост пошто С-400 не може да буде интегрисан у систем НАТО одбране.

Министар спољних послова Турске изјавио је почетком седмице у интервјуу дневнику „Аксам“ да би Анкара би могла да одустане од куповине С-400, уколико не буде постигнут договор о заједничкој производњи.

Он је рекао да Турска није обавештена о званичном одбијању руске стране да заједно производе овај систем противваздушне одбране пренео је ТАСС.

Loading...