ОТКРИВАМО: Ево како је Колинда покушала да обмане Путина

Приликом посете Русији хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је свом домаћину, руском председнику Владимиру Путину, поменула двојицу, како је рекла, знаменитих Хрвата који снажно и на највишем нивоу повезују историју Хрватске и Русије, али је занемарила да је један од њих био Србин католик.

Хрватска предсједница је у Путиновом присуству споменула свог суграђанинаРијечанина Роберта Бартинија, који је био генијални конструктор многих руских авиона и сматра се оцем руског свемирског програма и захваљујући којем је и астронаут Јуриј Гагарин био први човек које је полетио у свемир.

Међутим, други, наводно Хрват, којег је хрватска председница истакла пред Путином био је савременик руског цара Петра Великог и његов велики пријатељ, адмирал Матија Змајевић, Србин римокатоличке вјере, рођен у Перасту, у Црној Гори.

Веома је тешко замислити да хрватска предсједница није била у могућности да провјери право поријекло и народност Бокеља Матије Змајевића, адмирала руске царске морнарице и оснивача каспијске флотиле, о чему постоје сачувани многи историјски извори, и о коме је писао и Јован Дучић у својој књизи о грофу Сави Владисавићу.

Матија Змајевић, који је упамћен као један од напознатијих представника породице Змајевић из Пераста, био је синовац надбискупа Барског и примаса Српског Андрије Змајевића, и син познатог поморца Кристифора (Крста) Змајевића.

Како пише Јован Дучић, након што је био прогоњен од стране Млечана и утамничен у турској тамници Једи-куле (Седам кула), Змајевић се најзад спасава и преко Петроварадина, долази у Карлсбад, гдје се тог љета налазио на лијечењу руски цар Петар Велики, који га као одличног морнара прима за капетана своје царске морнарице…

О поријеклу знамените бокељске куће Змајевића вјероватно најбоље свједочи професор Лазо Костић, у својој књизи „О српском карактеру Боке которске“. Професор Костић у свом дјелу дословно наводи:

„У Старој Црној Гори у засеоку Врби на Његушима је живјело староњегушко братство Змајевићи, који су се иселили у Боку которску. О некадашњем братству Змајевића у Његушима говори и топоним ’Змајевића крши‘ и ’Змајуша‘. Змајевићи одсељени у Боку су се покатоличили. Били су чувено поморско братство у Перасту.“

Говорећи нарочито о адмиралу Матији Змајевићу, проф. Лазо Костић нешто подаље пише:

„Адмирал Матија Змајевић био је католик из Пераста, брат задарског архибискупа Вићенца Змајевића. Ипак, зато је он без премишљања и колебања од Руса уврштен у Србе. Сигурно се као такав и представљао и као такав био постављен за руског адмирала.“

Када се све узме у обзир, чини се да ће и случај Матије Змајевића, као и многи други примјери спорења између Хрвата и Срба по питању знаменитих личности као што су Никола Тесла или Иво Андрић, након гафа хрватске предсједнице пред Путином остати у зони спорења Хрвата и Срба.

Ипак, једно је сигурно, у погледу једног од првих адмирала руске царске флоте, јунака Матије Змајевића, макар Бокељи немају дилему коме овај великан припада и служи на понос, јер неоспорно је да је све што је Змајевић у животу стекао, оставио свом родном граду Перасту и Боки.

Утолико је заиста теже схватљиво одсуство било какве реакције црногорских власти на овакве испаде, јер Матија Змајевић засигурно представља једног од најзначајнијих представника бокељске и општецрногорске историје.

У међувремену, док чека протест званичне Подгорице поводом овог случаја, широј јавности једино остаје да се у међувремену запита — да ли је то можда предсједница хрватске покушала да обмане Путина?

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

ХАОС У БЕОГРАДУ! ГЕНЕРАЛ ВС ШОКИРАО СВЕ: Имамо најјачу војску на Балкану!

https://www.youtube.com/watch?v=zPyG9tYMocM

Loading...