ШОКАНТНО: Сарадник Едија Раме близак с мафијом

Саимир Тахири, доскорашњи први полицајац Албаније, мораће одмах да се одрекне функције националног координатора у Социјалистичкој партији (СП) премијера Едија Раме и високог положаја у скупштини Тиране.

Како ”Курир” сазнаје, укинут му је већ службени телефон, а он сам се налази у својеврсном карантину.

Рама се у потпуности дистанцирао од њега изјавивши да СП у ”својим правим редовима неће трпети нипошто криво дрво”.

Претходно су албански тужиоци тражили од парламента да укине имунитет овом посланику како би могли да га испитају поводом оптужбио о корупцији и трговини дрогом, сапштило је тужилаштво. Очекује се и хапшење Тахирија.

Еди Рама (фото: ЈуТјуб)

”Речено му је да мора да изађе са саопштењем којим се одриче функција без поговора. Непобитно је утврђено да је Тахири 2014. четири пута (08.08.2014; 16.08.2014; 29.08.2014; 30.08.2014) одлазио инкогнито у фирму Армана Хабилаја, брата ухапшеног Моиси Хабилаја, где је рођаке оптужене за трговину дрогом убеђивао да без бојазни могу да врше криминалне активности и у том циљу с њима разрађивао детаље.

Рама је хтео у потпуности да га се реши одавно, чему се жестоко противило јако десно крило у премијеровој СП”, потврђено је за ”Курир” у Тирани.
Тахири се оптужује да је са другим високим полицијским званичницима прикривао доказе о гајењу великих количина марихуане у Албанији и штитио транспорт дроге у друге земље. Све активности биле су засноване на сарадњи криминалне групе, у којој су били и његови рођаци, са државним полицијским структурама, од чега је Тахири имао највећу новчану корист.

Тахиријев рођак Моиси Хабилај из Валоне ухапшен је од стране италијанске полиције у склопу операције у којој су заплењене дроге у вредности од 20 милиона евра.

Бивши министар полиције Албаније (2013-2017) глумио је, иначе, вешто борца против организованог криминалитета. Пре три године овај правник, који је био и члан Комитета за правне послове, државну управу и људска права, у Београду је тврдио, на форуму министара унутрашњих послова и правде „ЕУ-Западни Балкан“, да „државе у региону морају да сарађују боље од криминалаца који се брзо прилагођавају новонасталој ситуацији, како би биле успешније у борби против свих врста криминала“.

„Криминалци сарађују много брже него земље, код њих нема проткола нема бироктратије. Треба да се убрзамо и да будемо много бржи од њих, и то је наш циљ”, инсистирао је Тахири.

Изневши тврдње да му криминалци због ”чврстих ставова” прете смрћу, као и да је угрожена његова продица, донета је одлука пре две године да Тахирија обезбеђују припадници специјалне полицијске јединице ”Рене”, чије ће се евентално знање о почињеним кривичним делима такође наћи под лупом правосудних органа.

 

Извор: kurir.rs / B.Mitrović

БОНУС ВИДЕО

Еди Рама се поклонио српској застави

 

Loading...