ПУТИН ЗАЛЕДИО ИЗРАЕЛ: Нећете бомбардовати Ирак, сада су тамо и наша нафтна поља

Познати руски новинар Максим Сучков објавио је да је, према информацијама до којих је дошао, премијер Израела Бењамин Нетанијаху обавестио председника Русије Владимира Путина да Израел разматра могућност коришћења сиријског ваздушног простора како би послали своје ваздухопловне снаге у регион Ирачког Курдистана.

Иако би се Израел, наводно, ограничио само на „хуманитарну помоћ“ Регионалној влади Курдистана (РВК), треба напоменути и да је Израел још одавно означио ирачке,претежно шиитске, Јединице народне мобилизације (ЈНМ) као свог противника у региону и да се не би либили да опробају своју ватрену моћ над њима.

Према наводима Сучкова, руске власти нису имале позитиван одговор за Тел Авив.

Према тврдњама његових извора, Москва је поручила Израелцима да не очекују помоћ по овом питању.

Штавише, како тврди руски новинар, Москва ће учинити све што је у њењној моћи да спречи ескалацију у Ираку, будући да су недавно договорене велике руске инвестиције у нафтни сектор те земље.

У повезаном следу догађаја, високи израелски званичник данас је за Ројтерс изјавио да Тел Авив види Ирачки Курдистан као „улаз на стратешко место“ за Израел, због непосредне близине израелских непријатеља – Ирана и Сирије, и да његова земља жели да види да неко што пре обезбеди Курдима средства за одбрану од ирачких напада.

Loading...