САУДИЈЦИ МЕЊАЈУ СВЕ: Ниче мегалополис од 500 милијарди долара, 33 пута већи од Њујорка

Саудијска Арабија намерава да изгради мегалополис у чију изградњу планира да уложи 500 милијарди долара под покровитељством принца Мухамеда бин Салмана, у склопу пакета реформи да се у земљу врати „умерени ислам“.

Салман је у уторак открио нови пројекат: град ће се звати Неом, а биће смештен на северозападној обали Црвеног мора.

„У Неому желимо да створим нешто ново… Окупљамо иноваторе из целог света како бисмо га створили“, рекао је Салман на инвестиционој конференцији у Ријаду.

Град, који ће се према плановима проширити на Египат и Јордан, обухватиће 26.500 квадратних километара, што је површина 33 пута већа од Њујорка. Саудијци такође намеравају да изграде „величанствен нови мост“ између Египта и Саудијске Арабије који ће „повезивати Азију с Африком“.

За извршног директора пројекта Неом именован је Клаус-Кристијан Клајнфелд, који је између 2005. и 2007. био први човек „Сименса“ у Немачкој.

„То је 26.500 квадратних километара. Кад кажемо град, заправо није тачно, биће то више градова и села“, објаснио је Клајнфелд на конференцији.

Пројекат ће „донети тоне новца на врло добар начин“, додао је он.

Саудијска Арабија планира да уложи 500 милијарди долара у пројекат, преноси државна новинска агенција СПА, а предвиђа се да ће прва фаза бити готова до 2025.

Најављујући амбициозне развојне планове, Салман је рекао да је Неом само једна у низу привредних и друштвених реформи којима ће се модернизовати Саудијска Арабија.

„Нисмо оно што смо били у прошлости, враћамо се умереном исламу који је отворен целом свету и свим религијама“, рекао је он на инвестиционој конференцији.

„Желимо да живимо нормалан живот, живот који одражава нашу умерену религију, наше обичаје. Мислим да су недавно предузети јасни кораци и верујем да ћемо врло брзо искоренити остатак екстремизма“, додао је Салман.

Саудијском Арабијом доминира вехабијска школа ислама, али краљевина полако уводи промене, допуштајући страна улагања и ублажавајући неке законе, међу којима је недавна одлука којом је допуштено женама да возе аутомобил.

Стручњак за Саудијску Арабију Гвидо Стајнберг, запослен на Институту за међународна и безбедносна питања са седиштем у Берлину, рекао је да је изненађен Салмановим изјавама и утврдио да Саудијска Арабија први пут даје „детаљан опис смера у ком би те реформе требало да иду“.

Стајнберг предвиђа да мере воде према Саудијској Арабији у којој ће „конзервативни верски учитељи бити све више маргинализовани, а да ће либералнији слојеви друштва моћи слободније да дишу и радују се већој слободи“.

Крај доминације шиита?

Ипак додаје да остаје нејасно „хоће ли то значити да ће бити окончана дискриминација два милиона шиита у земљи“. Саудијски шиити дуго оптужују власти за дискриминацију, али Ријад оптужбе оповргава.

Салман велике напоре улаже у промоцију реформског програма „Визија 2030“, покренутог пре две године с циљем диверсификације привреде, тј. мање зависности од нафте, стварања потпуно нових сектора за запошљавање младих и отварања досад затвореног саудијског друштва.

Реформе предвиђене „Визијом 2030“ требало би, између осталог, да допринесу томе да четвртина од 20 милијарди америчких долара, колико су Саудијци потрошили на забавне паркове у оближњем Дубаију, остане код куће.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

ЛАЗАНСKИ ШОKИРАО БОШЊАKЕ – Kакав црни аманет, па није Босна Изетбеговићева па да је даје Ердогану

https://www.youtube.com/watch?v=sw68DRfwqVw

Loading...