ДАЧИЋ: Потез Каталоније сличан ономе који је повукла Приштина

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је да једнострано проглашење независности Каталоније за Србију нема никакво правно дејство и указује да постоји сличност са једностраним актом Приштине.

– Србија подржава територијални интегритет, целовитост Шпаније и тај акт није у складу са шпанским уставним системом. За разлку од тога како су друге земље реаговале на једнострано проглашење независности Косова, Србија је принципијелна и исто тако не прихвата било какве једностране акте било где у свету, укључујућ и Каталонију. Наша позиција је сасвим јасна – рекао је он након обилска „Медиа маркета“.

Казао је да је читао шта је рекао председник ЕК Жан Клод Јункер и нагласио да је запрепашћен тиме каква би „тишина настала када би људи говорили само оно што знају“.

– Јункер је говорио о неком пристиску Југославије на Словенију и Хрватску, и да зато не мозе да се пореди Југославија и Шпанија и Каталонија. Толико су глупости изрекли свих ових месеци. Чињеница да је на таквој функцији не може да му да за право да је у праву, јер прича неистину – поручио је Дачић.

Сличност између Каталоније и Косова постоји у једној основној ствари, да то је да се ради о једностраном потезу, једностраном проглашењу независности, додао је он.

– Исти је пут Косова и Каталоније, само је проблем у томе што у овом случају велике силе не подржавају Каталонију, у случају Косова је био другачији интерес. Неће ваљда свет да се заснива на томе да ли вас воле или не воле велике силе, већ мора да се заснива на међународном праву – подвукао је Дачић.

 

Извор: blic.rs, Vestionline

БОНУС ВИДЕО

УДАРНА ВЕСТ! ГОТОВО ЈЕ! Повучен ЈЕДНОСТРАНИ потез Косова и Каталоније! Ивица Дачић УПОЗОРИО народ!

Loading...