ОДЛУКА О ИЗБОРИМА ДО 10. ДЕЦЕМБРА: Вучић ће ванредно саопштити да ли ће испунити вољу опозиције

Велике одлуке

Одмах пошто су јуче пресекли славски колач и поздравили се са гостима, уже руководство СНС предвођено лидером Александром Вучићем започело је консултације о могућности да се у марту следеће године уз београдске одрже и ванредни парламентарни избори. Одлука о томе биће донета најкасније до 10. децембра.

Добро обавештени извори из табора напредњака преносе да је шеф странке изненада направио блиц анкету међу најјачим партијским фигурама с питањем да ли су за то да Србија пре рока иде на гласање за Народну скупштину.

– Јесте ли за то да овима из опозиције коначно испунимо жељу и идемо на ванредне изборе? Видим да се хвале како су много јаки, па да не би било да им бежимо са мегдана.

Како преноси извор из врха СНС, управо је овако гласило питање које је шеф напредњака поставио својим саборцима. Коначна одлука није донета, јер је било аргумената и за ову идеју и против ње, па ће се о томе разговарати и у наредним данима.

– Није тајна да размишљамо о парламентарним изборима. Наставићемо о томе да разговарамо и следеће недеље – кратко је рекао Вучић после састанка.

Иако је од последње битке за мандате у парламенту прошло свега годину и по, у овом тренутку постоји сијасет аргумената, из угла СНС, због који је сврсисходније ићи на изборе раније.

Најпре, последња истраживања недвосмислено говоре да Вучићева партија ужива више него убедљиву подршку у народу и тренутно је, на републичком нивоу, на коти од чак 55 одсто. Најсвежија анкета „Ипсоса“ потврђује да напредњаци сада сами имају више „поена“ него коалиција коју су предводили на изборном окршају 24. априла 2016. и постоји јако језгро у странци које сматра да тај капитал одмах треба наплатити.

С друге стране, та подршка у Београду није толико убедљива, па би се евентуалним спајањем гласања за Народну скупштину и Стари двор, у марту, очигледна снага СНС са државног прелила и на престонички ниво.

Ипак, нису само фантастичне бројке и лични рејтинзи и поприличан хаос у редовима опозиције оно што лидера напредњака тера на размишљање о ванредној провери код гласача. Пре изузетних процената које би свака странка желела што пре да „наплати“, ту су геостратешке игре великих сила око Србије које као да призивају бирачке кутије.

Огољени притисци САД да поштујемо територијални интегритет лажне државе Косово, да раскинемо блиске односе са Москвом и да обуздамо планове Милорада Додика о независности РС озбиљан су удар на вешто балансирану и независну Вучићеву политику у рату живаца између Кремља и Вашингтона.

 

Извор: Srbija Danas / Вечерње новости

БОНУС ВИДЕО

ВУЧИЋ: Могу избори, ако мисле да сваке године треба да доживе пораз

Loading...