СРБИЈА ЈЕ БОЉА ОД ХРВАТСКЕ — ЛИЈЕПА ЊИХОВА БИЋЕ НАЈГОРА У ЕУ! Шокантна анализа која је ЗАГРЕБ ОСТАВИЛА БЕЗ РЕЧИ!

Хрватска је за 25 година, од осамостаљења, од друге најразвијеније посткомунистичке земље постала друга најнеуспешнија, иза Бугарске, упозорава хрватски научник Борис Подобник. Он додаје да ће Србија ускоро престићи „лијепу њихову“.

Пошто тај тренд траје, Хрватску би ускоро могао снаћи такозвани грчки сценарио, упозорава он.

Подобник, по образовању физичар са 3.000 цитата у светским часописима, истиче да је Хрватска на почетку деведесетих година прошлог века, према бруто домаћем производу (БДП) по глави становника, била друга најразвијенија земља међу бившим социјалистичким земљама.

Данас је хрватски БДП по глави становника, гледано по куповној моћи, такође, други, али најнеуспешнији у ЕУ.

– Иза нас је још само Бугарска, али како се она мења брже од нас, нећемо још дуго бити други најгори. Бићемо најгори. Тај наш пад у терминима БДП-а дефинитивно је најбољи показатељ заостајања – предвиђа Подобник.

Хрватска није спремна за промене, сматра он.

– Ако се ми развијамо два одсто годишње, а наша конкуренција, рецимо Србија, три одсто, ми назадујемо у односу на Србију – оцењује Подобник.

Он указује да су потребне промене, пре свега, у јавном и државном сектору – а ако за то није спремна већина, онда ће Хрватима други владати, као и вековима пре тога.

– Нечемо контролисати нашу судбину, јер ће готово све у Хрватској постати немачко, италијанско, аустријско или мађарско, као што је уосталом и било до пре стотинак година – упозорава Подобник за портал Индекс.

Он поручује да се хрватско друштво мора мењати.

– Што се спорије мењамо, а више задужујемо, пре ћемо банкротирати, а тада ће све наше постати њихово (страно) – каже Подобник.

 

Извор: Срна

БОНУС ВИДЕО

Нови Миг 29 Српског РВ | Аеродром Батајница

Loading...