ПОЧЕЛО СРЕЂИВАЊЕ РУСКИХ МИГОВА: Биће оперативни наредне године

Свих шест руских мигова 29 биће потпуно оперативно током 2018. године, након завршене модернизације, првенствено навигацијско-комуникацијске опреме по ИЦАО стандарду, речено је данас Тањугу у Министарству одбране.

Генерални ремонт је неопходан за један од шест испоручених авиона у овлашћеном ремонтном заводу у Руској Федерацији и он је почетком октобра пребачен у Русију где је започет генерални ремонт, док је за осталих пет авиона потребно само текуће одржавање. Пројектом опремања авиона МиГ-29 који су недавно набављени од Русије, планиране су две модернизације.

Прва се односи на уградњу навигационе и комуникационе опреме у шест авиона како би били компатибилни са земаљским уређајима које прописује међународни стандард, а друга подразумева значајно унапређење просторних и ватрених способности на свих 10 авиона МиГ-29 и реч је о вишем технолошко-генерацијском нивоу модернизације. Радове на склапању авиона и припреми за њихову ИЦАО модернизацију започели су руски стручњаци овлашћени од произвођача авиона.

Они раде на аеродрому Батајница у оквиру 204.ваздухопловне бригаде, уз ангажовање око 40 наших стручњака из РВ и ПВО, који се уз сарадњу са руским колегама додатно усавршавају. Свих 10 авиона ће, након прве модернизације на шест испоручених авиона, имати унифицирану опрему и перфомансе која омогућава њихову употребу у складу са ИЦАО стандардом уз унапредено информационо-управљацко поље кабине пилота и додатно унапредене перфомансе навигацијско-комуникацијске опреме које омогућавају већу прецизност при извођењу летова нарочито у сложеним метеоролошким условима и ноћу.

Након модернизације на виши технолошко-генерацијски ниво на свих 10 авиона ће се повећати способности авионског радара и омогућиће се нови режими његовог рада, унапредује се нападно-навигацијски систем и систем управљања савременим ваздухопловним наоружањем. Истовремено, значајно се унапређују просторне и ватрене способности ловачке авијације за дејство по циљевима у ваздуху и на земљи новим врстама ваздухопловног наоружања на малим, средњим и великим висинама, а тиме и постојеће оперативне способности РВ и ПВО и ВС за контролу и заштиту ваздушног простора Србије и других наменских задатака ловачке авијације.

Авиони ће бити опремљени савременом авиоником, савременим ваздухопловним наоружањем „в-в“ и „в-з“ и радио-техницким уређајем за активну самозаштиту и противелектронску борбу. Ремонт и модернизација мигова, 29 ће коштати 185 милиона евра, а влада је обезбедила средства за комплетан пројекат опремање авионима МиГ-29, њихову прву и другу модернизацију, набавку и ремонт делова и агрегата за пројектовани период употребе и набавку савременог воденог наоружања.

Loading...