КОЛИНДА КОНАЧНО ПРИЗНАЛА: Најгори смо, предуго стојимо, а ДРУГИ НАС ПРЕСТИЖУ, или нам све више одмичу!

У свом говору у Опатији на 25. саветовању „Економска политика Хрватске у 2018.“ Колинда је као никада до сада искритиковала стање у Хрватској.

– Предуго стојимо, а други нас престижу, или нам све више одмичу – казала је председница Хрватске која је отворено показала све лоше показатеље у економији и друштву, пише Индеx.хр.

Колинда је критиковала више-мање сваки аспект економије, али и друштва. Признала је да се последњих година није превише направило и да све остаје на обећањима.

– Могу се сложити да видим људски потенцијал као највећи проблем Хрватске. Но питање које се намеће је можемо ли бити задовољни резултатима саветовања? Можемо ли их повезати с политикама и реформама? Размењујемо мишљења и ставове, али морамо се упитати о њиховој сврсисходности – рекла је Грабар-Китаровић.

– Желимо ли да имамо објективан приступ морамо се поставити у контекст окружења. Наши резултати добијају праву вредност кад се упоређујемо с правом конкуренцијом. Таквим приступом можемо закључити како слика није блистава нити нам даје разлога за задовољство него напротив, за немир и тескобу. За осећај потребе за брзим деловањем – рекла је Китаровић.

– Хрватска има једну од најлошијих стопа звоза у односу на БДП у средњој Европи. Гледамо ли извоз роба, без услуга – тај је ниво је још гори. Док смо били некада развијенији па изједначени данас смо 85 посто развијености средње и источне Европе.

Стопа пораста продуктивности запослености и БДП од 2013. до 2016. у Хрватској међу најнижима су у ЕУ. Имамо једну од најнижих стопа активности радне снаге. Удео људи с ризиком од сиромаштва међу највишима је у ЕУ – рекла је Грабар-Китаровић.

– Какву перспективу имају млади кад с највишом просечном старошћу у ЕУ напуштају родитељски дом. Хрватска има скоро најнижа социјална давања за младе у ЕУ. Још више забрињава што у тим давањима нема давања за образовање већ се задржавамо на давањима за незапосленост и инвалидност. Међу најслабијима смо у тестовима из математике у ЕУ. Док други напредују ми стојимо на зачељу. Остајемо неконкурентни у подручју људских ресурса – казала је.

– Могла бих да наставим да набрајам и дам доста примера у другим областима, али и ово наводи на закључак како предуго стојимо, а други нас престижу или нам све више одмичу. Након неколико година раста Хрватска је пала за 8 места на Дуинг Бизнис листи. Испред нас су многе државе које нисмо сматрали конкуренцијом. Данас они тако могу гледати на нас. Значајно је да нисмо назадовали у броју бодова. Но друге су државе по правилу направиле много јаче реформе и веће помаке на листи – рекла је Грабар Китаровић.

 

Извор: Index.hr

БОНУС ВИДЕО

ХАОС У СТУДИЈУ – БИХ У ШОКУ: Додик поново прети! -Ратни злочинци кроје судбину…
 

https://www.youtube.com/watch?v=H6XkW8bvKng

Loading...