ХИТНА АКЦИЈА НАТО ПАКТА: За какав рат се НАТО спрема у срцу Европе

Два нова командна центра алијансе служиће за заштиту морског коридора којим се војници и опрема превозе из САД преко Атлантика и за надгледање кретања војника у Европи.

НАТО ће први пут од краја Хладног рата проширити операције услед недостатка поверења у Русију, а припрема и унапређење начина командовања својим трупама и њиховог размештања, што укључује и стварање два нова командна центра.

Министри одбране чланица НАТО-а су ово договорили на дводневном састанку у Бриселу, а план стварања два нова командна центра алијансе служиће за заштиту морског коридора којим се војници и опрема превозе из САД преко Атлантика и надгледање кретања војника у Европи.

Да ли се НАТО спрема за рат или демонстрира силу, или боље речено — демонстрира немоћ?

Војни експерт Дарко Боројевић за Спутњик подсећа да је НАТО настао 1949, а да је као одговор на њега 1955. настао Варшавски уговор.

„Ово што се сад ради је врло једноставна ствар. Значи, припрема се нови ’хладни рат‘, јер они не могу да функционишу без непријатеља. Да се не би угасили, њима је Русија потребна као непријатељ“, каже Боројевић уз опаску да је упитно и да ли је Хладни рат икада, заиста, и престао.

Подсећања ради, НАТО је распоредио око 4.000 војника у три балтичке земље — Естонији, Летонији и Литванији, али и у Пољској, како би своје чланице уверио да је алијанса спремна да брани њихове границе од суседне Русије. Ти војници су размештени као одговор на руско припајање украјинског полуострва Крима почетком 2014. године.

Генерални секретар НАТО-а није засад открио где ће бити нови регионални командни центри, додајући да ће то објавити у фебруару, али је издвојио централну географску локацију Немачке у Европи, чиме је наговестио да би у тој земљи могао да буде један командни центар. Пољска је такође једна од могућности.

Loading...