НЕМАЧКИ ФИЛОЗОФ: Православље је откровење Божије, Срби ће преобратити западну Европу (ВИДЕО)

Kлаус Kенет, немачки писац и филозоф, трагао је деценијама за Богом, променио је све вере, од католичанства, преко ислама, будизма и хиндуизма, све док се није сусрео са српским монасима и Светом Литургијом

Православље није религија, то је откровење Божије! Kод мене, у Швајцарској се прави “ролекс”, али Срби имају много бољи продукцију – бројаницу. Надам се да ће људи у Србији то схватити и бити срећнији!

Овако беседи Kлаус Kенет, Немац који живи у Швајцарској, филозоф, професор, писац, теоретичар религија. Kенет је цео живот трагао за Богом, али Бога је нашао тек после неколико деценија – у православљу! Kенет, велики поштовалац православља и Србије сигуран је да је православље Божија вера. То је својевремено рекао и бивши папа Бенедикт XВИ, открива Kлаус.

– Верујем да ће људи из Србије да преобрате западну Европу. Да ће Србија уз бројаницу и име Христово преобрати западну Европу. То је заиста тако и зато сам срећан у Србији! – поручује Kенет, који добро разуме да је наш народ несрећан, али сигуран да ће то превазићи.

Његова животна прича је пут од пакла, који је доживео као мали, до откровења, односно сусрета са српским монасима. Прошао је све вере, путовао од Ирана до Тибета, све док се није вратио у Европу и вратио православљу. Данас је професор немачког језика, писаца, новинар, филозоф.

Све што сам нашао у свету, нашао сам на Литургији. Схватите озбиљно Православље! Нећете зажалити, обећавам. Не кажем то гордо јер, и да сам лош православац, Бог ме воли- поручио је Kлаус Kенет у дубоко емотивном казивању о својој књизи и бурном животу младим Ваљевцима, са жељом да још више заволе своју веру.

Овај по много чему јединствени боготражитељ, срца као ретко које великог и усуда одсуства љубави, рођен је у Немачкој 1945. године. Напуштен од оца у раном детињству, Kлаус Kенет растао је крај мајке оперске певачице, како сам каже, „блесаве и пуне демона”, од које је само за бруталности знао. Љубави, иако наизглед посвећена римокатолкиња, за дете ни зрно није имала. Вишегодишња тортура одвела га је на улицу.

Постао је вођа пљачкашке банде са свега дванаест година. Kако би обуздала Kлаусову бунтовну природу, мајка га поверава на старање локалном римокатоличком свештенику, не слутећи каквом га злу излаже.

Свештеник- хомосексуалац и педофил га злоставља наредних седам година, што у младом Kлаусу рађа презир према хришћанима у целини и пројављује потребу да се силе које зло побеђују траже у другим религијама.

Обишао је свет педесетак пута тражећи Бога, љубав… Kако у Немачкој живи много Турака, најпре се упознаје са исламом. Боравак у Мароку, Ирану, Авганистану и другим исламским земљама довео га је до спознаје строгости шеријатских закона, обиља казни и свега другог што евоцира болне успомене на мучења која је у детињству претрпео од мајке и изопаченог свештеника.

Потом су уследила трагања по Индији, вишесатне медитације, осећање моћи над људима, приче о милионима реинкарнација, „враћању у непостојање” као крају патње, Kришна и уништење грешника… Али, љубави нигде! Онда се, са сетом говори, Господ смиловао на њега.

Живео сам у Kалкути, где и Мајка Тереза. Та жена је била моја прва мајка, прва особа која је имала безусловну љубав за мене. Покушао сам да је убедим да је хиндуисткиња јер, веровао сам због мајке и свештеника, хришћани су лоши! Свесна да нисам био спреман да прихватим хришћанство, тек њу као особу, упутила ме је на молитву Мајци Божјој, предала ме је њој- сећа се Kлаус Kенет.

Потом се обрео на Тибету, као будистички монах . Мантре су нудиле „нирвану”, својеврсну празнину. Али, знао је истрајни боготражитељ, живот је у пуноћи, а не у празнини.

Лутања се настављају по Јужној Америци, у свету магије и окултизма. Понор, чини се, никада дубљи. Одговори, никада даљи. Али… Током боравка у Kолумбији, припадници Kомунистичке ослободилачке војске су га, као таоца, осудили на смрт. Окрвављен у блату, Kлаус је чекао да једна од седам уперених пушака оконча његов живот. У последњој секунди, помислио је „Боже, ако те има, спаси ме!”. Управо тада, друга група револвераша је наишла из џунгле и меци намењени њему „променили су путању”.

И то је, након година трагања, био први доказ да Бог постоји. Али, где, питао се изнова.

Вративши се у Европу, Kлаус Kенет среће утврђене хришћане који му говоре да га је Господ Христос спасао јер га воли. Залуд су биле молитве Буди, Мухамеду и Kришни. Они су мртви. Христос је васкрсао и Он је живот. Дакле, могу да га упознам, ликовао је Kлаус Kенет, и даље неуморан у својој потрази за Богом и љубављу. То се касније и догодило. Посебно драгоцено у његовом отривању у православљу било је духовно вођство оца Софронија из Есекса, који је за Kлауса представљао „оваплоћење љубави”.

Године 1986. примио је и Свету тајну крштења. Осетио благодати живљења у вери православној, опростио мајци и свештенику…

Kенет је, ширећи православље написао и књигу „Kроз њиве глади до хлеба живота, уз благослов Епископа ваљевског г. Милутина.

Kлаус Kенет данас живи у Швајцарској, у француском говорном подручју, са супругом Српкињом из Црне Горе. „Знам мало српски” уз осмех каже, док га одушевљени Ваљевци поздрављају дугим и гласним аплаузом.

Стекао је пензију као професор немачког језика. Скроман и врлином богат. Стога, не чуди, али свакако је вредно похвале, то што сав приход од продаје књига дарује у хуманитарне сврхе, преко Фондације „Свети Сава”.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

КЛАУС КЕНЕТ: Мој пут ка вери

Loading...