АМЕРИ И СРБИ У СЛОБОДНОМ ПАДУ: Падобранци Војске Србије и САД почели припреме за вежбу „Зима 17.“ (ВИДЕО)

Амрички и српски падобранци, који учествују у вежби „Зима 2017“, почели су данас на аеродрому Батајница и у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ припреме за извођење заједничке обуке.

Kапетан Бојан Kовачевић из Специјалне бригаде Kопнене војске нагласио је да је ово први дан заједничке обуке српских и америчких падобранаца који обухвата земаљски део, односно упознавање с падобраном и техникама извршења скока.

“ Овакве скокове наши падобранци изводе годинама. Новина је само авион с којим нисмо имали прилику да се сусрећемо и падобран МЦ-6, које користе многе армије у свету“, рекао је капетан Kовачевић, саопштило је Министарство одбране.

Он је истакао да је то ново искуство за српске падобранце, те да ће се то одразити и на њихову оспособљеност.

Kовачевић је додао да су међу српским падобранцима припадници 63. падобранског батаљона, противтерористичког батаљона и 72. извиђачко-диверзантског батаљона.

Говорећи о ранијој сарадњи с америчким падобранцима, капетан Kовачевић истакао је да су и 2007. и 2008. године скакали с припадницима Националне гарде Охаја.

Инструкторка падобранства заставник Радмила Ðурић истакла је да је вежба „Зима 2017“ прилика за ново искуство.

– Свака нова летелица и падобран су ново искуство. Иако, нема ту много изненађења, јер смо спремни да скочимо из сваке летелице“, рекла је заставник Ðурић нагласивши да, уколико све буде текло по плану, сутра ће се скакати на аеродрому Kовин а у петак на спортском аеродрому Лисичији јарак.

Loading...