ВОЈНА ВЕЖБА У БОРБЕНОЈ ФОРМАЦИЈИ: Три америчка суперносача авиона плове ка Корејском полуострву

Први пут у последње три деценије, три америчка носача авиона плове заједно у борбеној формацији — и то у западном Пацифику.

Борбена формација коју чине носачи авиона „Роналд Реган“, „Теодор Рузвелт“ и „Нимиц“, заједно са додатним ратним бродовима у њиховим борбеним групама, учествује у морнаричкој војној вежби која траје четири дана.

Како се наводи, у вежби учествују и снаге америчког савезника Јапана, и то с носачем хеликоптера „Исе“ и два разарача, пише „Интернешенел бизнис тајмс“, преноси „Индекс“.

„Три суперносача авиона који тренутно плове Јапанским морем носе више од 200 војних авиона, што је више од ваздушних снага многих земаља“, рекао је новинар Би-Би-Сија, који је и сам посетио „Роналда Реагана“ за време вежбе.

Будући да се вежба изводи у близини Корејског полуострва, а истовремено са посетом америчког председника Доналда Трампа источној Азији, може се тумачити да служи као додатно показивање војне силе САД, чији је циљ да застраше и обуздају Северну Кореју, која упорно наставља свој нуклеарни програм, који за крајњи циљ има развијање капацитета за нуклеарни напад на САД.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Амерички носач авиона Роналд Реган

Loading...