ОПАСНА ИГРА! АЛБАНЦИ БИ ДА СА СРБИМА МЕЊАЈУ ТЕРИТОРИЈЕ: Север Kосова за Прешевску долину и столицу у УН!

Шкељзен Малићи, косовски аналитичар и донедавно политички саветник премијера Албаније Едија Раме, поново је актуелизовао питање поделе Kосова. Маљићи, који важи за човека који говори оно што Приштина и Тирана не смеју да за сада јавно изговоре, каже да је проблем у дијалогу Србије и Kосова много озбиљнији од „релативно просте трампе: ми вама Заједницу, ви нама Војску“.

На овом нивоу јавног препуцавања ствара се утисак као да Приштина, као противтежу за формирање ЗСО, од Београда тражи да се не супротставља трансформацији Kосовских снага безбедности у војску, оцењује Малићи.

Он каже да је проблем свакако много озбиљнији од те „елативно просте трампе: ми вама Заједницу, ви нама Војску“, као да би она могла бити кулминација досадашњег процеса дијалога.

– Последњих година изгубљено је много времена у реализацији стратегије малих корака, која је била замишљена као припрема терена за велики споразум. Београд и Приштина сада траже прелазак на нову, вишу фазу дијалога који ће директно водити до тог практично мировног споразума. Београду се чини да је формирање Заједнице српских општина недовољна компензација и веома ниско постављен циљ у односу на „велике уступке које је већ учинила косовској страни“. Ово тим пре што је Уставни суд Kосова критички прочешљао предлог пројекта Асоцијације бришући у њему све елементе који могу дати компетенције извршне политичке и економске аутономије.

И ако се формира, ЗСО ће бити саветодавно тело, никако парадржавни ентитет како су је замишљали Београд и косовски Срби – сматра Малићи, који је донедавно обављао функцију политичког саветника премијера Албаније Едија Раме.

Малићи даље наводи да је интенција Београда враћање у игру пројекта свеобухватног српско-албанског споразума којим би Север Kосова, са границом код Звечана, постао део Србије, као залог за потпуно или прећутно признавање Kосова од стране Србије.

Да би се на Kосову остварио план о подели, тврди Малићи, потребно је да се претходно деси реверзија процеса. То практично значи, истиче Малићи, да Србија призна сувереност Kосова, па да се онда две суверене земље, на што имају право, договоре око ревизије заједничких граница, чак и ако би евентуално подразумевало размену територија, рецимо север Kосова за Прешевску долину.

– Да ли се на таквом сценарију ради потајно, како тврде неки кругови, тешко је рећи, али имајући у виду неке друге ситуације сличних криза, није искључено да се негде воде тајни преговори да би се онда у кратком интервалу објавио свеобухватни историјски споразум. Наравно, не кажем да се на томе ради, већ само да се чују гласине о томе. Много је извесније да ће реални процес ићи успорено јер је суштински условљен стратешким односима у троуглу Брисел – Вашингтон – Москва – закључује Малићи.

 

Извор: Danas

БОНУС ВИДЕО

Зашто се Југославија распала – Истина о распаду Југославије

https://www.youtube.com/watch?v=CXqm1-xCYpE

Loading...