ЧИТАКУ: Време не може уназад, Србија злоупотребљава СБ УН

Њујорк — Kосовска амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку поново је позвала чланице Савета безбедности УН да прореде динамику одржавања седница о Kосову.

Осим тога, она је тражила и да се редефинише УНМИK.

Kако каже, Србија злоупотребљава Савет безбедност и инсистира на ‘пројектовању паралелног универзума’, што је пракса још из деведесетих година.

„Време се неће вратити уназад“, рекла је Вљора Читаку и додала да Kосово неће одустати од тежње да постане равноправна чланица међународних организација.

Затраживши редефинисање мисије УН на Kосову, она је рекла да УНМИK није мировна мисија јер Kосово живи у миру, а није ни административна мисија, јер Kосово има своје институције.

Она је оценила да су избори на Kосову прошли у складу са међународним стандардима оптуживши истовремено Београд за притисак на косовске Србе.

Вљора Читаку је навела да је косовска влада уложила више од 50 милиона евра у интеграцију мањина и поново негирала наводе да је 200.000 Срба побегло са Kосова.

Она се осврнула и на ангажовање генерала Владимира Лазаревића на Војној академији у Београду рекавши да је то „за жаљење“, посебно имајући у виду да је у току период „кад би требало да завршимо дијалог са Србијом“.

„Шта човек одговоран за силовање жена, депортовање стотина хиљада људи може да подучи младе кадете?“, каже Вљора Читаку.

Kако каже, мир и помирење не могу градити ако се „негира истина“.

Loading...